latinica  ћирилица
24/06/2019 |  08:50 ⇒ 12:18 | Autor: sputniknews.com

Rusija proizvela sopstvenu vakcinu protiv dječije paralize

U Rusiji je proizvedena vakcina protiv poliomijelitisa (dječije paralize), koja se do sada kupovala u inostranstvu, rekla je šefica Službe za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzora, Ana Popova.
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Vakcina se trenutno nalazi u fazi testiranja.

- Veći dio kalendara vakcinacije u Rusiji popunjen je ruskim vakcinama. Skoro sve vakcine, koje se nabavljaju za federalni novac u cilju obezbjeđivanja nacionalnog kalendara, ruske su proizvodnje, osim inaktivisane vakcine protiv poliomijelitisa - izjavila je Popova.

Istovremeno, ona je istakla da je polio vakcina već stvorena u Rusiji i da su klinička ispitivanja u toku.

- Nadamo se da će se u bliskoj budućnosti vakcina naći na ruskom tržišta - ocijenila je Popova.

Prema njenim riječima, trenutno je pred ruskim naučnicima zadatak da naprave vakcine, koje istovremeno štite od nekoliko infekcija.

- Imamo mnogo iskustva u pravljenju takvih vakcina. Imamo vakcinu protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa, u Rusiji se odavno koristi i daje odličan rezultat - pojasnila je Popova.

Osim toga, vakcina protiv morbila, koja se sada koristi, stvara veoma dobar imunitet.

- Rusija ima najnižu stopu obolijevanja od morbila na svijetu, iako je situacija epidemije izuzetno složena i nastavlja da se komplikuje - zaključila je šefica Rospotrebnadzora.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi isporuke osnovnih proizvoda, lijekova, mediicnske opreme i sistema Stambenih i komunalnih usluga (ŽKH) trebalo da budu zaštićeni od trgovniskih i sankcionih ograničenja.