latinica  ћирилица
24/06/2019 |  09:42 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Pronađen kompromis za deblokadu izgradnje drinskog nasipa (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, tokom posjete Bijeljini, rekao je da je pronađen kompromis za rješenje imovinsko-pravnih pitanja za izgradnju drinskog nasipa

Višković je rekao da je u razgovoru sa vršiocem dužnosti direktora Јavne ustanove "Vode Srpske" Miroslavom Milovanovićem i, prethodno, sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem pronađeno rješenje da vlasnicima parcela kod drinskog nasipa u Јanji, Amajlijama i Popovima bude ponuđena viša tržišna cijena od dosadašnje.

- To je jedan od načina da odblokiramo taj projekat, jer nam je Svjetska banka dala rokove do kojih treba da riješimo imovinsko-pravna pitanja ili će se povući. Stalo nam je, a mislim da je tim ljudima još više bitno da zaštite svoju imovinu i grad Bijeljinu od budućih poplava - rekao je Višković.

Višković smatra da su Vlada Srpske, grad Bijeljina i preduzeće "Vode Srpske" ponudilo riješenje koje može biti zadovoljavajuće za sve.

Sastanak sa privrednicima

Milovanović je rekao da je Viškovića informisao o zatečenom stanju u ovoj ustanovi, te o planovima aktivnosti za budući period.

Ranije, tokom posjete Bijeljini i u razgovoru sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, Višković je istakao da je cilj Vlade Srpske što veći broj radnih mjesta u svim loklanim zajednicama.

- Više radnih mjesta, veće plate i zadržavanje stanovništva u Republici Srpskoj - zajednički je cilj Vlade i svake lokalne zajednice - rekao je premijer Srpske Radovan Višković nakon obilaska Poslovno-industrijske zone dva u Bijeljini.

Sastanak u VZ Orao

Nakon razgovora sa gradonačelnim Bijeljine Mićom Mićićem i zajedničkog obilaska poslovno-industrijske zone dva koja je u izgradnji, Višković je rekao novinarima da su to ciljevi koje je Vlada promovisala kroz Ekonomsku politiku i ekspoze.

- Nadam se da ćemo u naredom periodu imati korektnu saradnju i dogovore i da ćemo raditi na obostranu korist Vlade i Grada Bijeljina, a sve u interesu građana koji ovdje žive - istakao je premijer.

Višković i Mićić u obilasku industrijske zone

On je naveo da je u interesu građana Republike Srpske važna zajednička uloga Vlade i lokalnih zajednica i ponovio da će posjetiti sve gradove i opštine u Srpskoj kako bi saznao koji su projekti aktuelni i kako lokalna vlast razmišlja i planira da radi.

Višković je pohvalio izgradnju i način rada industrijskih zona u Bijeljini, kao i saradnju sa gradonačelnikom Mićićem, navodeći da su i prije susreta neke stvari usaglašavali u telefonskim razgovorima.

Obilazak pogona VZ Orao

- Očekuje nas dosta posla, provođenje određenih administrativnih procedura i rješavanje važnih pitanja, od kojih neke možemo riješiti odmah, a neke pokreniti sa mrtve tačke i rješavati - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, sa Mićićem je razgovarao o važnim pitanjima za Bijeljinu i cijelu Semberiju kao što su trasa auto-puta i gasovoda, kao i zamjena zemljišta na nekim lokacijama koje su važne za izgradnju kapaciteta u gradu.

Višković i Mićić u obilasku industrijske zone

- Vlada će učiniti sve što je u skladu sa zakonskim propisima da pomogne da se ta pitanja riješe - poručio je Višković.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da mnogo očekuje od sastanka sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i da je najvažnije pitanje o kojem su razgovarali izgradnja auto-puta na ovom području.

- Završili smo sve neophodno, javnu raspravu i izlaganje, te dali trasu auto-puta na saglasnost resornom ministarstvu i preduzeću Autoputevi -  istakao je Mićić i naveo da je trasa dovoljno blizu grada i da ne ide naseljenim mjestima.

On kaže da dobijanje saglasnosti očekuje u narednih 15 dana nakon čega će trasa biti data na usvajanje Skupštini grada Bijeljina.

Mićić je rekao novinarima da je sa premijerom Viškovićem razgovarao i o izgradnji drinskog nasipa, zamjeni zemljišta za izgradnju sportske dvorane u gradu i evetualno još jedne poslovne zone, pri čemu je važna podrška Vlade.

Prema njegovim riječima, ta podrška odnosi se na omogućavanje boljeg ambijenta za privrednike i nastavak uređenja infrastrukture u poslovnoj zoni dva.

Višković je najavio da će Vlada Srpske ove sedmice uputiti dopis Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se ubrzaju procedure oko ulaska Srbije kao strateškog partnera u kompaniju Orao u Bijeljini.

- Ministarstvo odbrane Srbije nabavilo je dosta aviona i helikoptera i nama je interesantno da dovedemo Orao u poziciju da u narednom periodu servisira te letjelice - rekao je Višković nakon posjete "Orlu".

Obilazak pogona VZ Orao

Prema njegovim riječima, riječ je "migovima 29" i helikopterima "Mi 8", "17" i "35".

- To je šansa koju vidimo jer je čak u ugovoru koji je Srbija pravila sa Rusijom i Bjelorusijom prilikom isporuke tih aviona i helikoptera stajala klauzula da će remont i dalju brigu o njihovom održavanju raditi Orao - istakao je Višković.

On je naveo da su pregovori sa Srbijom u poodmakloj fazi i izrazio nadu da će biti vrlo brzo okončani, sa definisanim obavezama.

Prema riječima Viškovića, Orao može da obezbijedi budućnost za sadašnjih 406 zaposlenih, ali i za još mnogo više radnika.

Direktor fabrike Orao Biljana Marković zahvalila je Viškoviću što je prihatio njihov poziv i na licu mjesta se upoznao o svim kapacitetima, performansama, ljudskim i materijalnim resursima ove kompanije koja zapošljava 406 radnika.

- Za dugoročno obezbjeđivanje poslova, jer sada se radi o motorima koji su već istorijske kategorije, Orao mora da ulazi u obezbjeđivanje licenci za neke nove tipove motora za helikoptere i avione - rekla je Markovićeva.

Radovan Višković i Mićo Mićić

Prema njenim riječima, kvalifikaciona struktura zaposlenih u kompaniji je izuzetna, sa velikim brojem visokoobučenih radnika, inženjera i tehničara vazduhoplovnog osoblja, što je kadar koji se teško nalazi na tržištu.

U nastavku posjete Bijeljini premijer Višković sastaće se sa privrednicima iz regije u Etno-selu "Stanišići"

Višković sa Mićićem

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Vlada Srpske ide ka rasterećenju privrede i oslobađanju privrednika od nekih nameta kako bi se to pretvorilo u povećanje plata zaposlenima.

Proteklih sedam mjeseci Vlada je kroz ekspoze i mjere Ekonomske politike tačno trasirala šta u određenom momentu radimo, napravili smo akcioni plan, strogo se pridržavamo tog plana i mi u ovom momentu nemamo nijednu mjeru i nijedno obećanje sa probijenim rokovima", rekao je Višković novinarima uoči susreta sa privrednicima u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, donesen je niz zakonskih rješenja, poput Zakona o bankama i Zakona o podsticajima, koji treba da idu na ruku poslovnim subjektima kako bi oni olakšali svoje poslovanje i unaprijedili ga, od čega korist imaju država, privrednici i radnici.

- Vlada i privrednici su na istom putu i u istoj misiji da se unaprijedi poslovni život u Republici Srpskoj i građanima obezbijede veća primanja, penzije, plate i sve ono što treba, kako bi i na taj način zadržali naše ljude na ovim prostorima - istakao je Višković.

Sastanak sa privrednicima