latinica  ћирилица
24/06/2019 |  10:53 | Autor: SRNA

Bihać: Prosvjetari zakazali protest

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja Unsko-sanskog kantona zakazali su za danas protestni skup upozorenja na Gradskom trgu u Bihaću.
Bihać - Foto: RTRS
BihaćFoto: RTRS

Predstavnici sindikata nezadovoljni su ekonomsko-socijalnim statusom svog članstva zbog selektivne primjene pedagoških standarda i njihovog kršenja od resornog ministarstva prilikom projekcije broja odjeljenja, nepoštovanja kolektivnog ugovora, kao i donošenja pravilnika o tehnološkom višku bez uvažavanja stavova članova reprezentativnih sindikata i saglasnosti sindikata.

Sindikati će izraziti nezadovoljstvo i zbog neuvažavanja reprezentativnih sindikata kao socijalnog partnera, kršenja dogovora u vezi sa minulim radom, pravilnikom o napredovanju, pedagoškim standardima, te zbog neispunjavanja sindikalnih zahtjeva o isplati dugovanja.

Federalni mediji prenijeli su ranije da se u Unsko-sanskom kantonu od školske 2019/2020. godine zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, zbog čega će bez posla ostati 229 učitelja i nastavnika.

Ovu informaciju utvrdila je komisija pri Ministarstvu obrazovanja kantonalne Vlade.