latinica  ћирилица
24/06/2019 |  11:57 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Udruženje "Sonata" u misiji pomoći ljudima sa problemima mentalnog zdravlja

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Sonata" iz Trebinja organizovalo je trodnevna stručna predavanja, skupove i druženja korisnika i psihoteraputa, psihologa i psihijatara iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Udruženje već 19 godina vodi brigu o ljudima sa problemima mentalnog zdravlja, koji su nakon hospitalizacije i otpuštanja iz psihijatrijskih ustanova, uglavnom prepušteni sami sebi. Predavači su predstavnici bolnica iz Banjaluke, Јakeša, Sokoca, Tuzle, Beograda, Podgorice i  Dobrote, a u radu skupa učestvuju i zdravstveni radnici iz Trebinja i Nevesinja.

- Cilj skupa je povezivanje svih koji učestvuju u brizi za menatalno zdravlje. Centri za mentalno zdravlje, razmijena iskustva, posebno sa onim iz ostalih gradova Republike Srpske, kao i pacijentima i čujemo pozitivne priče - ističe Miholjka Јanković, predjednica Udruženja "Sonata" iz Trebinja.

Svjetlana  Opačić, iz udruženja građana "Zajedno" iz Banjaluke, ističe važnost ovakvih susreta.

- Živi sam primjer socijalne inkluzije. Nakon provedenih radionica i programa trenutno sa portparolom u ovom udruženju, što na mom primjeru se pokazuje da se korisnici mogu i moraju uključiti u reformskae procese - poručuila je Svjetlana Opačić.