X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
24/06/2019 |  11:58 ⇒ 13:04 | Izvor: SRNA

U Hrvatskoj od 1. jula liječe doktori bez iskustva

Od 1. jula građane Hrvatske liječiće mladi doktori, bez radnog iskustva, koji su tek završili fakultet.
Medicina - Foto: arhiv
MedicinaFoto: arhiv

Oni će određivati dijagnoze bez obzira na činjenicu da nisu stažirali niti sticali praksu radeći sa iskusnijim kolegama.

Umjesto da kao nekada stažiraju godinu dana ili kao posljednjih godina po pet mjeseci i tako stiču praksu, mladi doktori će od šest mjeseci do dvije godine liječiti pacijete pod nadzorom doktora medicine, odnosno mentora, koji bi tebalo da sjedi uz njih u ordinaciji.

Međutim, hrvatski mediji prenose zabrinute reakcije ljekara i medicinskih stučnjaka koji strahuju da bi ovaj sistem mogao da dovede do neželjenih rezultata.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Splitu doktor Zoran Đogaš kaže da ne bi povjerio svoje zdravlje "golobradom doktoru", koji je tek izašao sa fakulteta.

On je rekao za Slobodnu Dalmaciju da mu je kao naučniku teško da shvati da studente putem anketa pitaju da li su spremni za samostalan rad i liječenje ljudi.

- Ako iko kaže da se osjeća potpuno spremnim za samostalan rad nakon bilo kog fakulteta, a posebno medicinskog, lično mu ne bih povjerio svoje zdravlje, niti bih ga ikome preporučio - naveo je Đogaš, koji je jedan u nizu poznatih ljekara - skeptika kada je riječ o doktorima bez iskustva.

Problem su i mentori, jer niko ne zna odakle će oni biti izuzeti s posla i kako će biti plaćeni.

U Hrvatskoj je sve veći problem odlazak ljekara i medicinskog osoblja iz zemlje, pa je cijeli medicinski sistem u opasnosti da se razruši.