latinica  ћирилица
24/06/2019 |  12:34 | Autor: Agencije

Tači: Ako ove godine ne bude sporazuma Kosovo-Srbija ulazimo u opasnu zonu

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači ocijenio je da ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između tzv. Kosova i Srbije može doći do opasne zone i destabilizacije cijelog regiona.
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

- Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku SAD i EU. Ne sumnjam da ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući ćemo u opasnu zonu odnosa koji bi mogli da destabilizuju cijeli region - rekao je Tači na otvaranju konferencije "Glas naroda".

On je naglasio da situacija i nedavni događaji uopšte nisu obećavajući i da se stvari uopšte ne kreću.

- Uprkos nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbjednost i stabilnost Kosova - rekao je on.

Tači je rekao da je zadovoljan što scenario "korekcije granica" u istraživanju ima najveću građansku podršku.

- Svi mi ovdje smo svjesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije. Vrijeme nije naš saveznik. Status kvo u ovim izvještajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 odsto ispitanika protiv statusa kvo - rekao je Tači.

On je naveo da kao predsjednik samoproglašenog Kosova ima "moralnu dužnost da učini sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu na potpuno miran i demokratski način".