latinica  ћирилица
24/06/2019 |  13:05 | Autor: SRNA

Talić primio djecu iz škole za mentalnu aritmetiku

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić organizovao je danas prijem za banjalučku djecu iz škole za mentalnu aritmetiku "Malac genijalac" povodom uspjeha na nedavnoj Međunarodnoj olimpijadi u Beogradu, istakavši da je potrebno popularizovati ovu vještinu računanja bez korištenja olovke i papira ili nekog drugog tehničkog pomagala.
Zoran Talić sa malim genijalcima - Foto: SRNA
Zoran Talić sa malim genijalcimaFoto: SRNA

Naglasivši da uspjeh u Beogradu predstavlja krunu truda djece, Talić je rekao novinarima da sa mališanima i njihovim predavačima razgovarao o potrebi dodatne popularizacije njihovog rada.

- Osvojiti pet medalja na jednoj međunarodnoj olimpijadi veliki je uspjeh - rekao je Talić, istakavši da je ponosan na predavače koji se trude da prenesu znanja na mlađe generacije koje su najveći resurs.

Učitelj mentalne aritmetike Milijana Čivčija rekla je da školu za mentalnu aritmetiku "Malac genijalac" pohađa devedesetak djece i da se program koji traje dvije godine zasniva na upotrebi drevne računaljke abakus, čijom se vizuelizacijom postiže izvanredno brzo računanje.

Ona je navela da školu mentalne aritmetike mogu da upišu djeca od četvrte do 12. godine, te da je ova vještina sredstvo za optimalan intelektualni razvoj.

- Brzo računanje samo je pokazatelj da su se razvile sposobnosti koncentracije, vizuelizacije, memorije, analitičkog razmišljanja i logike. Razvoj ovih sposobnosti najvažniji je cilj mentalne aritmetike jer donosi djetetu trajne koristi i vještine - rekla je Čivčija.

Osmogodišnji Nikola Crnić, koji je osvojio srebro iz mentalnog računanja i bronzu iz pisanog dijela nadmetanja, kaže da se mnogim njegovim drugarima svidjela mentalna aritmetika i da su prihvatili izazov da probaju ovaj vid računanja.

Sedmogodišnji Miloš Eskić kaže da je u Beogradu u pisanom dijelu osvojio treće mjesto, ističući da nije bilo teško i da će ovim nastaviti da se bavi.