X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
24/06/2019 |  13:52 ⇒ 14:17 | Izvor: RTRS

Do kraja godine rekonstrukcija spomen-obilježja u Drakuliću

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović razgovarao je danas sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem o rekonstrukciji i izgradnji spomenika na području grada.
Milunović i Radojičić - Foto: RTRS
Milunović i RadojičićFoto: RTRS

Dogovoreno je da do kraja godine bude rekonstruisano spomen-obilježje u Drakuliću posvećeno žrtvama genocida i ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Milunović je istakao da je Vlada Republike Srpske spremna da sufinansira rekonstrukciju ovog veoma značajnog spomenika iz Drugog svjetskog rata.

- Ne smijemo dozovoliti da genocid u Drakuliću bude zaboravljen. Naša je obaveza da na dostojanstven način čuvamo sjećanje na 2.370 srpskih civila, koje su 7. februara 1942. godine ustaše ubile na monstruozan način, bez ijednog ispaljenog metka - rekao je Milunović, istakavši da je među mučki ubijenim Srbima bilo oko 500 djece.

Gradonačelnik Banjaluke je napomenuo da je idejni projekat već završen i da će Grad pristupiti narednim fazama realizacije ovog važnog projekta.

Na sastanku je razgovarano i o izgradnji Centralnog spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, te usaglašeno da se intezivno nastave razgovori o realizaciji ovog važnog projekta za Republiku Srpsku koji će dostojno čuvati pomen na sve poginule borce, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.