latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:16 | Autor: SRNA

Sarajevu smeta održavanje Samita na Јahorini

Takozvana medijska hajka koja je pokrenuta u Federaciji BiH u vezi sa pozivima upućenim za učešće na Samitu procesa saradnje jugoistočne Evrope, koji će biti održan u Sarajevu i na Јahorini, kreirana je u bošnjačkim političkim krugovima jer su ogorčeni što će dio ovog skupa biti održan i na Јahorini, u Republici Srpskoj, saznaje Srna.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Bošnjakoj eliti je to veoma zasmetalo jer je do sada samo Sarajevo imalo privilegiju da bude domaćin svih manifestacija. Ovo je prvi put da jedan skup bude održan i na Јahorini, odnosno u Republici Srpskoj - istakao je izvor Srne.

Prema njegovim riječima, političkom Sarajevu je zasmetalo i što su predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, Albanije Iljir Meta i Crne Gore Milo Đukanović potvrdili dolazak u Sarajevo i na Јahorinu.

- U ovoj medijskoj hajci učestvovao je i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak čije je ministarstvo bilo zaduženo za organizaciju Samita. Međutim, Ministarstvo inostranih poslova nije ništa uradilo do sada, ali se Crnadak nije držao po strani već je suflirao u konstruisanju cijele priče u vezi sa pozivima za učešće na Samitu - naglašava izvor Srne.

On je dodao da je cijela hajka, koju su pokrenuli portali bliski SDA, klasični spin i zlonamjerni pokušaj da se Dodik ocrni.

- Međutim, svako iole politički obrazovan zna da su pozivi zvaničnicima "uniformisani" i dio ustaljene diplomatske korespondencije. Potenciranje priče o navodnom Dodikovom pozivu upućenom 'predsjedniku' Hašimu Tačiju je dio političke hajke - navodi izvor Srne.

On je ukazao na činjenicu da u pozivu Tačiju nigdje nije navedena njegova funkcija, niti je Kosovo nazvano "republikom", dok su svi drugi pozivi zvaničnicima otišli na adrese predsjednika država.