latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:16 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Podrška opstanku domaće drvne industrije

Prijedorsko preduzeće Mastervud, jedno je od 49 strateških preduzeća za preradu drveta u Srpskoj, koje je sa Šumama Srpske potpisalo okvirne petogodišnje ugovore, kojima je zagarantovana nabavka dovoljne količine drvnih sortimenata.

 U ovom preduzeću, za petogodišnji ugovor kažu da je podrška opstanku domaće drvne industrije.

Boban Јurišić, pet godina zaposlen je u preduzeću Mastervud. Kaže da je petogodišnji ugovor, kojim se ovom preduzeću garantuje nabavka sirovine, ohrabrio oko šezdeset zaposlenih, jer je dodatna sigurnost.

- Trudimo se da napredujemo, ulažemo u dobre mašine, sad sve koliko finansije dozvoljavaju, konstansno se vrši napredak, obuka radnika, podizanje plata koliko je u mogućnosti - kaže Јurišić.

Ovo je izvozno orjentisano preduzeće, koje proizvode plasira na tržištu Evropske unije. Mjesečno proizvedu oko dvije hiljade kreveta, a sigurna sirovina, znači i sigurno poslovanje.

- Bez urednog snabdijevanja sirovinom, mi nismo u mogućnosti da obezbijedimo isporuke prema našim kupcima, a to uzrokuje plaćanje penala, otkazivanja ugovora itd, tako da taj petogodišnji ugovor koji nama garantuje redovno snabdijevanje sirovinom je vrlo značajan. Naš plan za ovu godinu je da dostignemo tri miliona maraka proizvodnje gotovih proizvoda - rekao je radgoslav Šiljak, vlasnik preduzeća Mastervud Prijedor.

- Te aktivnosti drvoprerađivača u proteklom periodu je dovelo do toga da je Vlada prepoznala potrebe drvoprerađivača Republike Srpske. Sigurnost za nabavku trupaca je veoma značajna i za samu proizvodnju - napomenuo je Ratko Macanović, predsjednik UO Klastera drvne industrije i industrije namještaja Drvo Prijedor.

U 22 drvoprerađivačka preduzeća širom Prijedorske regije trenutno je zaposleno oko hiljadu dvije stotine radnika.