X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
24/06/2019 |  18:30 ⇒ 20:08 | Izvor: RTRS

Glamoč: Vojni poligon Barbara jedan od najvećih problema

Oružje koje je proizvedeno u Federaciji BiH trebalo bi da bude testirano na vojnom poligonu Barbara u Glamoču, informacije su kojima raspolaže rukovodstvo ove opštine.

Pošto se na istom mjestu godinama, uprkos negodovanju lokalne zajednice, uništava višak naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, ova informacija izazvala je burne reakcije.

 Već godinama, vojni poligon Barbara jedan je od najvećih problema stanovništva Glamoča. Detonacije uzrokovane uništavanjem naoružanja na ovom poligonu, oštetile su objekte u okolnim selima, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj, kada je sakupljač sekundarnih sirovina, u blizini poligona nastradao od zaostale mine. Umjesto zatvaranja poligona, stigla je informacija o njegovom – proširenju.

 Žele ga proširiti u svrhu testiranja naoružanja u Federaciji BiH. Hoćemo da upoznamo javnost i građane da smo mi naravno protiv toga, iza mene sigurno stoje svi stanovnici Glamoča i sigurno nećemo dozvoliti to proširenje poligona - kategoričan je Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč.

Zbog detonacija poput ove, u glamočkim domovima pucaju fasade i otpadaju plafoni. Osim toga, upitna je ispravnost vode, zemlje i vazduha u opštini, kažu stanovnici.

Opštinsko rukovodstvo uputilo je pismo Ministrastvu odbrane BiH, u kome je istaknuto protivljenje namjeri da se vojni poligon Barbara proširi.

- Apelujem i na vlasti Republike Srpske, ali i kantona da ovu stvar shvate ozbiljno, i da stanu iza nas. Taj poligon se nalazi na samoj granici sa Republikom Srpskom, i najviše je ugrožen sliv rijeke Plive u Srpskoj - upozorio je Radivojša.

Iz Glamoča poručuju da su, ukoliko ovakva odluka bude donesena, spremni i na proteste.