latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:36 ⇒ 25/06/2019 | 07:34 | Autor: RTRS

Dodik nije pozvao Tačija kao "predsjednika"

Hašim Tači na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvan kao "predsjednik" samoproglašenog Kosova.

Kosovo nije pozvano kao republika, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekat sa fus notom. Ovo je odgovor srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na naslove u pojedinim medijima da je Dodik oduševljen što poziva Tačija na večeru. U skladu s tim, iako su pisma učesnicima tipska, Dodik je izmijenio zaglavlje i kraj pisma namijenjenog Tačiju.

Svim učesnicima upućeno je pismo istog sadržaja, osim Hašimu Tačiju. Pozivno pismo, koje počinje i završava obraćanjem predsjedniku države, između ostalih, stiglo je na adresu predsjednika Srbije, Hrvatske i Turske. U Tačijevom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izbacio je riječ "predsjednik", kao i naziv tzv. Republike Kosovo.

- Tamo nije pozvan kao "predsjednik" Kosova, nego kao Priština. I u tom formatu je nešto što je određeno i prihvaćeno od zemalja koje nisu priznale Kosovo. Poput Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH. On je pozvan kao Priština, kao Priština neka dođe u fus nosti, ako mu to nije problem - rekao je Dodik.

Prema Zaključku Predsjedništva, ono je domaćin Samita, a pozivna pisma upućuje predsjedavajući. Učešće Prištine, u procesu saradnje jugoistočne Evrope, riješeno je prije pet godina. I to, uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u ovaj proces uđe kao nedefinisani subjekat Kosovo sa fus notom.

- Јa sam svoj stav o Tačiju iznio kada sam mu rekao da Republika Srpska nema teritorijalne pretenzije na Kosovu, koje je dio Srbije. Sve dok se on ne dogovori u formatu Priština Beograd, Kosovo ostaje nepriznata zemlja -poručio je Dodik.

Kakav je stav o Kosovu, čiju nezavisnost, prije svega zbog stava Republike Srpske, BiH ne priznaje, Dodik je nedavno, još jednom pokazao u Minsku, kada je tokom otvaranja Evropskih sportskih igara, nakratko demonstrativno napustio svečanu ložu, dok je ispred nje defilovala ekipa sportista iz samoproglašenog Kosova.