latinica  ћирилица
24/06/2019 |  19:48 | Autor: SRNA

Vlada Crne Gore: Mišljenje Venecijanske komisije veoma pozitivno

Crnogorska Vlada smatra da je Mišljenje Venecijanske komisije o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori veoma pozitivno, jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo ove zemlje da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni jednako važe na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Venecijanska komisija danas je na svom sajtu objavila Mišljenje o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori koje je usvojeno na plenarnoj sjednici Komisije u petak, 21. juna.

Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da nisu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala jednostrano preknjižavanje crkava i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu namjeru, jer odredbe Prijedloga zakona o državnoj imovini nije podržala "na način na koji je željela, predlagala i očekivala Vlada".

- Istina je upravo suprotna - Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima ove komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice - saopšteno je iz Vlade.

Da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije mogu da potvrde, kako navode, svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno.

- Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili - navedeno je u saopštenju.

Zbog toga, kažu u Vladi, žele još jednom da razuvjere predstavnike Mitropolije i sve one koje je kampanja protiv Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak.

- Nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve - ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova - dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade poručuju da su spremni da uvaže preporuke iz Mišljenja Venecijanske komisije i da im ne smeta ni najmanje ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo.

Vlada smatra da je dobro da upravo stručno mišljenje tijela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju.

- Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Prijedloga zakona i vraćanje na argumentovani stručni dijalog radi donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore - navedeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

Vlada Crne Gore saopštila je u petak, 21. juna, da je Venecijanska komisija na plenarnoj sjednici usvojila pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva".

Ovaj zakon sporan je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike jer prijeti oduzimanjem imovine i crkvenih nepokretnosti u korist crnogorske države, odnosno nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.