latinica  ћирилица
24/06/2019 |  20:02 | Autor: sputniknews.com

Stejt department: U Hrvatskoj raste vjerska netrpeljivost

Vjerska netolerancija u Hrvatskoj je u porastu, posebno na internetu, kao i upotreba proustaških grafita, objavio je Stejt Department u svom godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u 2018. godini, u kojem se navodi i da su jevrejske i ateističke organizacije američkim posmatračima kazale da su nekatolička djeca diskriminisana u javnim školama.
Stejt Department                       (Foto:twitter) -
Stejt Department (Foto:twitter)

U izvještaju se ističe da su jevrejska i srpska manjinska zajednica i ove godine, treću godinu zaredom, komemoraciju u Јasenovcu održale mimo državne, nezadovoljne odnosom države prema veličanju ustaštva i ustaškim simbolima.

Navodi se da je Islamska zajednica istakla da ima dobre odnose s vlastima, kao i da je nakon susreta u aprilu s premijerom Andrejem Plenkovićem zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić iskazao zadovoljstvo zbog pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve.

U izvještaju Stejt departmenta se podsjeća da i Savjet Evrope u svom izvještaju iz maja ove godine piše da je u Hrvatskoj u porastu vjerska netolerancija, uključujući i ona na internetu, kao i proustaški grafiti.

Naglašava se da su manjinske vjerske zajednice izvijestile o povremenim slučajevima verbalnih zlostavljanja i fizičkih napada, a u izvještaju evropskog ombudsmana stoji da komentari na raznim internet portalima optužuju Јevreje za potkopavanje demokratije, slobode i finansijskih institucija.

Stejt department ističe da je od ukupno 4,3 miliona stanovnika u Hrvatskoj, što je procjena iz jula 2018. godine, oko 86,3 odsto rimokatoličke, 4,4 odsto srpske pravoslavne, a 1,5 odsto muslimanske vjeroispovesti.

Blizu četiri odsto hrvatskih građana se identifikuju kao nevjernici ili ateisti.

Preostali dio čine Јevreji, protestanti i drugi hrišćani, a prema podacima Saveza jevrejskih opština u Hrvatskoj živi između 2.000 i 2.500 pripadnika jevrejske vere.

Državni sekretarijat SAD takođe navodi da nevladine organizacije izvještavaju da se granična policija prema migrantima ponašala protivno njihovim vjerskim uvjerenjima, ali da vlasti odbacuju te optužbe.

Podsjeća se i na upozorenja ombudsmana da su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Јehovinim svjedocima, koji zbog svojih uvjerenja nisu htjeli da prime transfuziju krvi, i da, kako jevrejski čelnici smatraju, vlasti nisu preduzele konkretne korake za vraćanje imovine te zajednice zaplijenjene tokom Holokausta.

Stejt department prenosi podatke kancelarije hrvatske Komisije za odnose s vjerskim zajednicama o tome kako je Vlada 2018. godine dala oko 38 miliona evra Rimokatoličkoj crkvi za plate, penzije i u druge svrhe, što je smanjenje u odnosu na 40 miliona evra iz 2017. godine.

Vlada je finansirala i druge vjerske zajednice koje imaju ugovor s državom, proporcionalno njihovoj veličini, s 2,8 miliona evra.

Godišnji izvještaj Kongresa SAD o verskim slobodama u svijetu, objavljen prošle nedjelje, govori o stanju u svim državama i sprovodi se od 1998. godine. Podaci se prikupljaju od vlada, vjerskih zajednica, nevladinih i drugih organizacija, novinara i drugih relevantnih institucija, navodi agencija.