X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
24/06/2019 |  20:22 ⇒ 20:23 | Izvor: sputniknews.com

Mitropolija crnogorsko-primorska o preporukama Komisije: Bili smo u pravu!

Nakon objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije o Vladinom Prijedlogu Zakona o slobodi veroispovesti, koordinator Pravnog sajveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da se pokazalo da su netačna uvjeravanja predstavnika crnogorske vlasti da je Komisija dala pozitivno mišljenje o prijedlogu tog zakona.
Mitropolija crnogorsko-primorska - Foto: Wikipedia
Mitropolija crnogorsko-primorskaFoto: Wikipedia

- U vezi sa odredbom o crkvenoj imovini pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti VK za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i vjerskih zajednica. Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje. A ono što je jako važno, mogućnost, dakle, koja stoji pred državom kao subjektom prava, postojala je i do sada. Ništa novo u odnosu na ono što već danas, pa i decenijama svaki subjekt, pa i država kao subjekt, ima prava, a to je dostupnost sudskim organima. Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv, svako može da podnese zahtjev, i ja mogu danas da podnesem zahtjev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtjevu - rekao je on.

Podsjetio je da je upravo to bila intencija člana 62 i 63 spornog Vladinog Prijedloga zakona.

- Ta intencija nije dobila prolaz. To je moguće, samo nakon završene upravno-sudske procedure, upravno-pravne procedure, u slučajevima kada negdje nije završen državni premjer. A tamo gdje su okončani postupci, gdje je sve završeno, gdje već decenijama i godinama postoje pravosnažna rješenja, tamo isključivo putem sudske odluke… I to znači da onaj koji tuži, u ovom slučaju ako bi to bila država, mora da dokaže svoje pravo da je bila vlasnik crkvene imovine. A to je, vjerujte mi, odgovorno tvrdim, nemoguće - istakao je otac Velibor Džomić.

Dodao je da se iz prvog čitanja ovog mišljenja vidi da sve i kada bi se desilo da negdje u nekom pojedinačnom slučaju država bude uknjižena kao vlasnik neke seoske crkve, ona nema pravo da utiče na status korisnika da ona određuje "ko će u kakvu crkvu da ide".

- Venecijanska komisija je u tome izričita. To su, dakle, postupci koji su apsolutno nepotrebni i štetni - naglasio je on.

Džomić je rekao da i on smatra da ono što jeste kulturno nasljeđe Crne Gore treba da bude štićeno, te da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara ono već zaštićeno.

- Crna Gora treba da dobije jedan moderan zakon koji će svi poštovati, koji će biti prepoznat kao zakon o slobodi, a ne kao zakon o pravnom nasilju ili bilo kakvoj drugoj vrsti nasilja, što ne dao Bog nikom - kategoričan je otac Velibor Džomić.

On je najavio da će obiman tekst mišljenja, koje u sebi sadrži i mnogo drugih tema, u Pravnom savjetu Mitropolije biti podrobno analiziran narednih dana.

- Daćemo i javno saopštenje, jednu pravnu analizu o tome. I mi i dalje ostajemo otvoreni za ono što jeste stručan dijalog, što jesu pravna pravila i civilizacijska dostignuća, za ono što jeste opšte dobro ovoga naroda i ove zemlje. Samo tako se može doći do pravoga rješenja. Ovo je pokazalo da jedan pravni akt ima mnogo veliki značaj u društvu kao što je crnogorsko, da može da izazove ogromne probleme. Nadamo se da to nikome nije cilj i želja - poručio je protojerej-stavrofor Velibor Džomić.