latinica  ћирилица
25/06/2019 |  09:20 ⇒ 10:15 | Autor: SRNA

Episkop Sergije: Srpstvo - mjera ljudskosti

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije ističe da je srpstvo mjera ljudskosti i svetionik koji ukazuje na put kojim valja poći.
Episkop bihaćko-petrovački Sergije - Foto: RTRS
Episkop bihaćko-petrovački SergijeFoto: RTRS

- Kao što je Hristos mjera našeg duhovnog rasta, tako je srpstvo naša nacionalna mjera, zadatak, cilj i prizvanje. Srpstvo je snaga koju tek trebamo steći, a kad je steknemo znaćemo da možemo i bolje i više, da smo mnogo toga propustili jer smo, umjesto da popravljamo sebe, optuživali druge - naveo je vladika Sergije u besjedi.

Episkop napominje da nikada nije bilo lako biti Srbin, jer je istorijska sudba Srbima odredila uzak i trnovit put, da sobom svjedoče ono što jesu, saopšteno je iz Eparhije bihaćko-petrovačke.

- Da jeste danas bi Srba bilo nekoliko desetina miliona i bili bismo jedan od najbrojnih naroda u Evropi. U našoj prošlosti imali smo mnoštvo neprijatelja, koje smo, uz Božiju pomoć, sopstvenom snagom nadvladali, ali smo, gotovo u svakom vremenu, najveći neprijatelji ostali sami sebi - naglašava vladika.

Podsjetivši na riječi osvjedočenog prijatelja Srba Arčibalda Rajsa: "Srbi, čuvajte se sebe!", epsikop Sergije ukazuje da je, nažalost, mnogo onih koji se nazivaju Srbima, ali suštinski to nisu, jer su im životna djela daleko od onoga što srpstvo podrazumijeva, objavljeno je na sajtu Eparhije.

- Da bismo sačuvali sebe, moramo se vratiti sebi, prepoznati u nama ono hrišćansko, srpsko i ljudsko. U suprotnom, biće nas sve manje, postaćemo sve gori, laž će carevati na našim usnama, a srebroljublje našim srcima - poručuje vladika Sergije.