latinica  ћирилица
25/06/2019 |  09:45 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

NSRS o izmjenama Zakona o policiji

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je večeras i biće nastavljena sutra raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

20.45 - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić smatra da Srpska treba da ima više policajaca na terenu zato što u BiH postoji problem sa migrantima i elementarnim nepogodama.

18.35 - Nastavljena sjednica NSRS

18.00 - U toku je petnaestominutna pauza koja je data na zahtjev Kluba poslanika DNS-a.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić upitao je zašto ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač ne prisustvuje sjednici skupštine na kojoj se raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, jer bi morao da pojasni zašto se odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

Poslanik PDP-a Dragan Galić smatra da ima mnogo propusta u radu MUP-a, što je evidentno i u odustajanju od formiranja rezervnog sastava policije i tvrdi da su institucije Republike Srpske korumpirane.

Kao primjer, Galić je naveo da je dečko iz istočnog dijela Srpske platio 7.000 KM da bi dobio posao policajca.

Reagujući na tvrdnje Galića, premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da će podnijeti krivičnu prijavu, a da će Galić biti svjedok.

- Ove minute biće otvoren postupak, a vi ćete Galiću dati podatke o svemu ovome. Ukoliko se dokaže tačnim ono što tvrdite, policajac će ostati bez posla - kategoričan je Višković.

17.20 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima izbrisani su članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije.

13.45 - Srđan Obradović je istakao je da je MUP u proteklom periodu sproveo dodatne analize i utvrdio da su za uspostavljanje rezervnog sastava policije potrebni duži period i dodatna sredstva da bi bio operativan.

- MUP Republike Srpske će reorganizovati interventne snage, te tako moći da brže i efikasnije odgovori na sve bezbjednosne izazove, a dio njih se odnosi na migrantsku krizu - rekao je Obradović, obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je podsjetio da je Vlada Srpske utvrdila amandmane kojima su izbrisani članovi zakona o uspostavljanju rezervnog sastava policije.

Obradović je naglasio da su navedenim zakonskim rješenjem jasnije definisana pojedina policijska ovlašćenja.

- To se, prije svega, odnosi na nadležnosti direktora, dodatno angažovanje posebnih jedinica, kao i povećanje nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostavljanje sistema elektronskog poslovanja sa građanima - kaže Obradović.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da je Vlada Repbulike Srpske uložila amandmane kojima su izbrisani članovi zakona koji su se odnosili na uspostavljanje rezervnog sastava policije, ali najavila drugačiji koncept koji bi mogao biti bolji od formiranja rezervnog sastava policije.

- Cilj nije rezervni sastav policije, nego da imamo poboljšane bezbjednosne strukture policije, koje mogu odgovoriti na sve izazove - rekao je Mazalica.

Na zahtjev šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića u Narodnoj skupštini data je pauza tokom koje bi poslanici te stranke trebalo da se detaljnije informišu o ovom zakonskom rješenju, odnosno amandmanima koje je uložila Vlada Srpske.

On je odustajanje od formiranja rezervnog sastava policije okvalifikovao kao "izdajnički potez", te da bi, zbog suštinskih izmjena, ovo zakonsko rješenje trebalo povući iz skupštinske procedure.

13.40 -  U Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj ukazuje se na potrebu da se odrede konkretni subjekti koji čine kritičnu infrastrukturu, da se u ovoj oblasti propišu obaveze i ustanovi odgovornost subjekata, kao i da se bezbjednost ove infrastrukture razvija i unapređuje uz podršku svih nadležnih institucija.

U završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona, predstavnik MUP-a Srpske Srđan Obradović naveo je da zaštita ove infrastrukture predstavlja kompleksan sistem bezbjednosne opreme i procedura koje se moraju poštovati da bi bezbjednost na tom planu bila na najvišem nivou.

On je zahvalio svima za učešće u raspravi poručujući poslanicima opozicije da nije riječ o policijskom zakonu, već aktu koji se, između ostalog, odnosi na borbu protiv terorizma, uz napomenu da ga imaju sve zemlje u regionu.

- Ovaj akt nije u koliziji ni sa jednim zakonom - rekao je Obradović i ponovio da je, imajući u vidu važnost objekata kritične infrastrukture, njihova zaštita od značaja za funkcionisanje Srpske, jer poremećaji u radu kritične infrastrukture mogu dovesti do ozbiljnih i dugoročnih oštećenja.

13.03 - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je, replicirajući opoziciji u Narodnoj skupštini, da poslanici poput Draška Stanivukovića iz PDP-a izbjegavaju dnevni red, nastojeći da nametnu priču o najavljenom mirnom okupljanju u banjalučkom Parku Mladen Stojanović u četvrtak, 27. juna.

Žunić je rekao da pojedini poslanici opozicije ne raspravljaju o Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj već prave predstavu u parlamentu i javnosti.

- Pokušavate da se igrate sjednicom, govoreći o stvarima koje nemaju veze sa dnevnim redom i kritičnom infrastrukturom. Želite da pričate o tome šta će se desiti u četvrtak, želeći da nas uvučete u rasprave i svađu, a, možda, i u to da napravimo incident. Opozicija treba da kritikuje materijale, bori se da dobije što više pristalica, ali nismo mi krivi što imamo podršku građana. To opozicija može promijeniti samo na izborima - rekao je Žunić i dodao da je zakon o kritičnim infrastrukturama važan i postoji u mnogim evropskim zemljama.

11.40 - Poslije jednočasovne pauze, koja je data na zahtjev šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića, nastavljen rad NSRS. 

10.30 - U Narodnoj skupštini Republike Srpske data je pauza do 11.30 časova na zahtjev šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića, koji traži da se poslanicima dostave konkretne informacije o promjenama u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

10.15 - U Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj navodi se da je njihova dostupnost, pouzdanost i otpornost od suštinske važnosti za bezbjednost.

To ukazuje na potrebu da budu određeni konkretni subjekti koji čine kritičnu infrastrukturu, da se u ovoj oblasti propišu obaveze i ustanovi odgovornost subjekata, kao i da se bezbjednost ove infrastrukture razvija i unapređuje uz podršku svih nadležnih institucija.

Obrazlažući prijedlog ovog zakona u Narodnoj skupštini, predstavnici MUP-a Srpske naveli su da zaštita ove infrastrukture predstavlja kompleksan sistem bezbjednosne opreme i procedura koje se moraju poštovati da bi bezbjednost na tom planu bila na najvišem nivou.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se jasnije definišu pojedina policijska ovlašćenja, nadležnosti direktora, dodatno angažovanje posebnih jedinica, kao i povećanje nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostava sistema elektronskog poslovanja sa građanima.

Iz MUP-a Srpske juče su saopštili da će iz tog Prijedloga zakona povući članove koji se odnose na rezervni sastav policije, s obzirom na to da je za njegovo uspostavljanje potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezerva policije stavila u funkciju.

Narodna skupština će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske.