X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/06/2019 |  09:52 | Izvor: SRNA

U Brodu otvorena 40. akvarelistička kolonija "Sava"

Akvarelistička kolonija "Sava", koja je otvorena u Brodu, okupila je 20 umjetnika iz Srbije, Hrvatske i BiH.
Akvarelistička kolonija "Sava", Brod - Foto: SRNA
Akvarelistička kolonija "Sava", BrodFoto: SRNA

Ovogodišnja 40. Kolonija "Sava" otvorena je sinoć izložbom radova prošlogodišnjih učesnika.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić istakao je se ova lokalna zajednica posebno ponosi Akvarelističkom kolonijom "Sava", koje se održavala i za vrijeme proteklog rata.

- Kolonija "Sava" okuplja velik broj umjetnika i posjetilaca, a 40 godina je dug period. Umjetnici ostavljaju Brodu dio svojih radova i danas je fundus veći od 1.000 slika. Već imamo i brodske umjetnike, koji su učestvovali na kolonijama i koji sada stvaraju kvalitetne slike - rekao je Јovičić novinarima na otvaranju manifestacije.

Direktor brodske Turističke organizacije Ružica Maslić navela je da su umjetnička djela nastala na prethodnim kolonijama "Sava" predstavljena na izložbama u Doboju, Banjaluci i Beogradu.

- Sve što organizujemo u Brodu posvećeno je promciji turističke ponude i potencijala. Akvarelistička kolonija je ponos našeg grada i ima posebnu vrijednost - navela je Maslićeva.

Ključ galerije, rad umjetnika Drage Handanovića iz Doboja, ove godine je simbolično predat Đurđi Vilagoš iz Slavonskog Broda, najstarijem učesniku Kolonije.

- Kolinija "Sava" do sada je okupljala slikare iz regiona, koji su razvijali poznanstva. Dolazili su i umjetnici iz Mađarske, Rusije i Kine - navela je Vilagroševa.

Akvarelističku koloniju "Sava" u Brodu pokrenuli su 1980. godine Krunoslav Kern, Đurđa Vilagoš i Muhamed Fejzić.

Organizatori Kolonije "Sava" su Turistička organizacija i opština Brod.