X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
25/06/2019 |  10:49 ⇒ 12:51 | Izvor: SRNA

Marčeta: Testiranje naoružanja u Glamoču izazvaće totalnu katastrofu

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u Federaciji BiH Mile Marčeta podržao je načelnika opštine Glamoč Nebojšu Radivojšu koji se protivi namjerama da se na ovdašnjem vojnom pologonu Barbara testira naoružanje proizvedeno u ovom entitetu, te dodaje da su Srbi spremni organizovati masovna okupljanja ukoliko se vlasti ogluše o ovaj problem.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

- Ukoliko bude tačna informacija da će sve naoružanje koje je proizvedeno u FBiH biti testirano na vojnom poligonu Barbara u Glamoču, to će izazvati totalnu katastrofu - rekao je Marčeta Srni i aplelovao da institucije BiH spriječe ugrožavanje stanovništva, zagađenje vode i zemljišta.

Marčeta kaže da nije slučajno što se upravo ovo dešava na prostorima gdje su se vratili Srbi.

- Ovo što se dešava u Glamoču nije slučajno, neko namjerno i smišljeno radi na tome da se Srbi ne vraćaju na svoja ognjišta. Isto tako je i u Dvoru gdje je glavna tema odlaganje radioaktivnog otpada - kaže Marčeta.

On je naveo da postoje i druge lokacije gdje bi se moglo testirati to naoružanje, a ne baš Glamoču gdje su se vratili Srbi.

- Punu podršku pružamo načelniku Glamoč koji se protivi tome, ovo nije izazvalo samo nemir stanovništva pomenute opštine, nego se odrazilo i na uznemirenost stanovnika susjednih opština gdje su Srbi povratnici većinsko stanovništvo. Neko pokušava da ugrozi srpske povratnike - naglasio je Marčeta.

On je upozorio da se ovakve moguće situacije ne smiju dešavati.

- Spremni smo da organizujemo masovna okupljanja i proteste ukoliko se vlasti ogluše na ovaj problem jer godinama plaćamo cijenu nečijih hirova - istakao je Marčeta.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je ranije Srni da ima informacije da bi svo oružje koje je proizvedeno u Federaciji BiH trebalo da bude testirano na ovdašnjem vojnom poligonu Barbara gdje se godinama uništava višak naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava uprkos protivljenju lokalnog stanovništva.