latinica  ћирилица
25/06/2019 |  11:04 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo uključeno u Samit "17 plus jedan"

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je Kini što će grad Istočno Sarajevo biti dio velike saradnje u okviru platforme te zemlje i zemalja centralne i istočne Evrope "17 plus jedan".
Nenad Vuković i Miodrag Kovačević u Dalijenu - Foto: SRNA
Nenad Vuković i Miodrag Kovačević u DalijenuFoto: SRNA

Vuković i sekretar Skupštine grada Istočno Sarajevo Miodrag Kovačević, na poziv guvernera provincije Ljaoning Tang Јijuna, prošle sedmice boravili su u kineskom gradu Dalijenu i prisustvovali Petoj konferenciji radne grupe u organizaciji Asocijacije pokrajinskih guvernera, gdje su učestvovali predstavnici Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

- Naša otvorenost i inicijativa nas je pozicionirala da možemo participirati na ovakvim događajima. Vidimo svoje učešće prvenstveno u oblastima turizma i nauke, kao i razmjene posjeta mladih - rekao je Vuković Srni.

Vuković je naveo da, krajem ove ili početkom iduće godine, zajedno sa ambasadom Kine u BiH, gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo treba da budu domaćini organizacije zimskih susreta mladih ili studenata zemalja koje su uključene u platformu "17 plus jedan".

On je podsjetio da je inicijativa za ovaj način razvijanja saradnje ozvaničena i počela 2012. godine Samitom koji je održan u Varšavi.

Prema njegovim riječima, nakon toga su održani brojni sastanci, konferencije i posjete koji su rezultirali raznim sporazumima, smjernicama i memorandumima u oblasti koordinacije politika, ekonomije i trgovine, lokalnih razmjena iskustava, saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, saobraćaja, nauke, tehnologije i turizma.

Vuković je podsjetio da je Kina napravila analizu učinka prema kojoj je u prethodnom periodu ova saradnja rezultovala sa više od 200 pozitivnih ishoda u zemljama članicama.

Na konferenciji u Dalijenu, osim guvernera provincije Ljaoning sa predstavnicima brojnih drugih kineskih provincija i gradonačelnika tog grada i Šenjanga, učestvovali su i ambasadori zemalja članica platforme, kao i gradonačelnici brojnih evropskih gradova.

Na ovogodišnjem zasjedanju u ovaj mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uključena je i Grčka, pa je sa dosadašnjeg "16 plus jedan", naziv promijenjen u "17 plus jedan".