latinica  ћирилица
25/06/2019 |  13:32 | Autor: SRNA

Počelo suđenje za zločine nad srpskim civilima na području Lukavca

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima u Sudu BiH danas je počelo suđenje osmorici optuženih za zločine nad srpskim civilima na području Lukavca 1992. godine, a tužilaštvo je najavilo da će pozvati 42 svjedoka i uložiti stotinjak materijalnih dokaza.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira DŽambića i Mirsada Žilića optužnica tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila zatočenih u Lukavcu i Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Srabović, kao bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane /TO/, Bajrić, Čajić, DŽambić i Žilić kao vojni policajci, optuženi su za zločine počinjene u Srednjoškolskom centru u Lukavcu, gdje su tukli i strujom mučili srpske civile i gdje je Nikola Јović podlegao, prenosi Birn.

Na teret im je stavljeno i zlostavljanje Aziza i Radenke Šahat, koji su privedeni u Osnovnu školu u Lukavcu zbog radio-stanice i navodne saradnje sa srpskom stranom.

Prema optužnici, Aziza Šahata su tukli i tjerali da trči go po sali, a Srabović je ulazio i govorio mu: "Bolje ti je da priznaš, ja ih ne mogu obuzdati. Ubiće te".

Srabović je optužen da je počinio i nije sprečavao nečovječna postupanja, mučenja, ubistva, te nezakonita zatvaranja civila.

Refik Morankić je optužen u svojstvu pripadnika Štaba TO Lukavac i komandanta vojne formacije zvane "Fikina jedinica" i Hrvatskog vijeća odbrane Modrac, te kao komandant zatvora u objektu "Klaonica" u Modracu.

Prema optužnici, Morankić je formirao jedinicu i zatvor, naredio protivzakonita zatvaranja civila, počinio, omogućio te nije spriječio mučenja, ubistva i nečovječna postupanja.

Za zločine u "Klaonici" optuženi su Morankić i pripadnici njegove jedinice Ahmet Bajrić, Abid Arapčić i Senaid Ćosić, gdje su srpski zatvorenici premlaćivani, seksualno zlostavljani, vješani zavezanih ruku na metalnu kuku za stoku.

U optužnici se pominje i da je izvjesna Begzada iz "Fikine jedinice" ulazila i zatočenike gazila štiklom, gasila im cigarete po tijelu i sjekla ih nožem.

Arapčiću je na teret stavljeno da je udarao zatočenog Nenada Nedića, koji je podlegao.

Tužilac Eldina Biuk je u uvodnoj riječi najavila da će pozvati 42 svjedoka i uložiti stotinjak materijalnih dokaza, dodavši da je Lukavac mala sredina i da su svi poznavali optužene.

Ona je istakla da je Morankić dovozio konvoje sa hranom i oružjem i da je imao veliki autoritet, te je mogao da formira svoju jedinicu i zatvor.

Odbrana Srabovića istakla je da u cijelosti osporava činjenične navode optužnice i da će "bez sumnje" dokazati da optuženi nije kriv.

I Morankićev branilac Senad Dupovac je rekao da će pozvati vještaka i svjedoke, koji će osporavati navode optužnice, posebno one u vezi s ovlaštenjima optuženog.

Ostale odbrane su rekla da u ovoj fazi neće davati uvodnu riječ.

Optuženi Bajrić rekao je da mu pročitani navodi optužnice izgledaju kao "svemirski roman" i da će pokazati da njega "nema u mnogim stvarima".

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za utorak, 2. jula.