latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:06 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Lukač: Narednih dana će MUP-u biti isporučena dva "Despota"

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je predstavljanje oklopnog vozla "Despot" na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" u Beogradu veliki uspjeh ne samo za Tehnički remont Bratunac, već i za Republiku Srpsku, te da će u narednih 10-15 dana ovom ministarstvu biti isporučena dva ovakva vozila.
Dragan Lukač - Foto: SRNA
Dragan LukačFoto: SRNA

Lukač je podsjetio da je "Despot" prvi put predstavljen 9. januara na paradi povodom Dana Republike Srpske, a da će već na narednoj paradi učestvovati i veći broj tih vozila.

- Ovo vozilo je od tog dana pretprjelo određene modifikacije radi poboljšanja. Ovdje je danas predstavljeno u pravom svjetlu - naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, nakon isporuke ova prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP-a i TRB o isporuci još vozila koja će koristiti pripadnici MUP-a, odnosno Specijalna antiteroristička jedinica.

Generalni direktor preduzeća Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić je rekao, nakon predstavljanja "Despota" na Sajmu, da su stručnjaci ocijenili da ovo vozilo ulazi u sam vrh multifunkcionalnih borbenih viozila.

On je dodao da ovo vozilo prati sve svjetske trendove, a posebno iskustva u ratovima u Avganistanu i Libiji.

Ristić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete štandu na kojem je izložen "Despot" pohvalio ovo vozilo, te da je rekao da će u regionu, onaj ko osvoji tehnologiju nezavisnog vješanja ojačati svoju namjensku industriju i imati dovoljno posla za narednih stotinu godina.

- Imaćemo u vidu tehnologiju nezavisnog vješanja. Mislim da možemo da osvojimo tu tehnologiju - poručio je Ristić.

Oklopno vozilo "Despot", proizvedeno u preduzeću TRB, danas je na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" u Beogradu svečano promovisano u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.