latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:17 | Autor: SRNA

Đokić: Komsar enerdži kao koncesionar uložio znatna sredstva u Srpsku

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da kompanija Komsar enerdži zbog pada cijene struje na tržištu nije izgradila Hidroelektranu Mrsovo i Termoelektranu Ugljevik tri, ali da je uložila znatna sredstva nakon što im je u Srpskoj dodijeljena koncesija za realizovanje ovih projekata.
Banjaluka - Petar Đokić - Foto: SRNA
Banjaluka - Petar ĐokićFoto: SRNA

- Uradili su studije izvodljivosti, pribavili ostale potrebne dokumente za realizaciju navedenih projekata i dobili potrebne saglasnosti za sprovođenje eksproprijacije nakon čega su izgradili brojne infrastrukturne objekte značajne za realizaciju ovih projekata - rekao je Đokić novinarima u Narodnoj skupštini.

On je podsjetio da je koncesija kompaniji Komsar za izgradnju HE Mrsovo dodijeljena 2012, a godinu kasnije za TE Ugljevik tri.

- Koncesionar još nastoji da realizuje navedene projekte, a jedna od opcija je da Elektroprivreda Srpske preuzme ove koncesije - naveo je Đokić i dodao da Vlada do sada nije učestvovala u bilo kojem postupku kada je riječ o preuzimanju ovih koncesija.

On je rekao da se u okviru resornog ministarstva nikada nije govorilo o isplati 180 miliona KM postojećem koncesionaru kako navodi opozicija.

- Da li će ovaj projekat biti nastavljen to ćemo da vidimo, jer nam je želja da budu izgrađeni Mrsovo i Ugljevik tri - rekao je Đokić i dodao da je koncesionar podnio zahtjev za produženje trajanja koncesije, za šta postoji zakonski okvir.

On je naveo da je koncesionar do sada u budžet Srpske uplatio više od 4,6 miliona KM za TE Ugljevik tri i 123.000 za HE Mrsovo kao jednokratnu koncesionu naknadu.