latinica  ћирилица
25/06/2019 |  16:14 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Bijeljinski Žitopromet traži otvaranje stečaja

Radnici bijeljinskog Žitoprometa podnijeli su Okružnom privrednom sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad ovim preduzećem. Žitopromet duguje nešto više od pet miliona maraka, od čega su potraživanja radnika za plate i doprinose 1.300.000 maraka. Svih 120 radnika odlučilo se na ovaj korak nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka sa većinskim vlasnikom Slobodanom Pavlovićem.

Zaposleni u bijeljinskom Žitopromteu su se odlučili na pokretanje stečajnog postupka nakon godinu dana agonije i čekanja da većinski vlasnik ovog preduzeća, Slobodan Pavlović, riješi nagomilane probleme i dugove. Јuče su, kažu, održali sastanak sa Pavlovićem, koji nije preduzeo ništa da se zaustavi propadanje preduzeća.

- Postajemo taoci jednog čovjeka, Slobodana Pavlovića, kojeg i dalje molim da se u narednom periodu urazumi da dođemo do nekog zaključka. On stvarno treba da vidi da je ovo kraj, i da ako on ne može, nađe nekoga ko će biti u stanju da nađe rješenje, jer svi mi znamo da su dugovanja u Žitoprometu veoma velika - rekao je predsjednik sindikalne organizacije AD Žitopromet Dušan Tomić.

Strateški važno preduzeće za Semberiju i Srpsku tone u dugovima koji premašuju pet miliona maraka, a dug prema radnicima je 1.300.000 maraka. Radnici traže da se agonija zasutavi.

Milena Tošković, radnik ekonomskog sektora, ističe da su ona i njene kolege, kojih je bilo 240, a sada ih je 120 -125,  izdani, prevarenio i razočarani.

Vrijednost imovine Žitoprometa je preko 17 miliona maraka, istakao je pravni zastupnik radnika Miloš Stevanović i tvrdi da se po hitnom postupku, stečajem, zaustavi moguće otuđenje imovine preduzeća.

- Želim da javnost bude u toku da smo o ovome obavijestili Ministartsvo poljoprivrede koje je imalo razumijevanja za pokretanje stečajnog postupka. Poljoprivrednici ne treba da brinu, jer se nadamo da će iz stečajnog postupka izrasti jedna zdrava kompanija, da neće doći do klasične prodaje imovine - ističe Stevanović.

Zaposleni u Žitoprometu su izrazili nezadovoljstvo i zbog okolnosti da se lokalna uprava u Bijeljini ni jednog trenutka nije zainetersovala ni za njihovu, kao ni za sudbinu najvećeg mlinsko-pekarskog kapaciteta u Semberiji.