latinica  ћирилица
25/06/2019 |  16:45 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

Sajam naoružanja u Beogradu: Zablistali "Despot" i "Erbas H145" (FOTO)

U Beogradu se održava Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner" na kojem je 128 izlagača. Među njima, 13 kompanija iz Republike Srpske. Prikazani su najnoviji dometi srpske odbrambene industrije, a i predstavljena je unaprijeđena verzija oklopnog vozila "Despot" proizvedenog u Republici Srpskoj.

Na beogradskom Sajmu naoružanja i vojne opreme učestvuju i preduzeća iz Republike Srpske. Najznačajnije od sadržaja sa 13 štandova koji je predstavljaju jeste oklopno vozilo "Despot" Tehničkog remonta Bratunac, koje konačno kreće u serijsku proizvodnju.

Generalni direktor preduzeća TRB Slavenko Ristić je rekao, nakon predstavljanja "Despota" na Sajmu, da su stručnjaci ocijenili da ovo vozilo ulazi u sam vrh multifunkcionalnih borbenih viozila.

Promocija "Despota" na Sajmu (Foto: RTRS)

On je dodao da ovo vozilo prati sve svjetske trendove, a posebno iskustva u ratovima u Avganistanu i Libiji.

Prve modele naručilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske. Upravo sa stručnjacima MUP-a "Despot" je i stvaran. Prototip je prvi put predstavljen na 27. rođendan Srpske, 9. januara ove godine, i od tada do danas pretrpio je 52 izmjene. Danas je to moderno vozilo inovativnog dizajna koji ide u korak sa svjetskim trendovima, kaže resorni ministar Dragan Lukač.

Bespilotna letelica "Stršljen" (foto: Srbija Danas)

- Ovo je veliki uspjeh, ne samo za Tehnički remont Bratunac, već i za Republiku Srpsku, a naručito za MUP čiji će pripadnici koristiti ovo vozilo. Ubrzo, u narednih 15-20 dana treba da nam budu isporučena dva ovakva vozila - rekao je Lukač.

Otvaranju sajma prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istakao da namjenska industrija Srpske zaslužuje podršku.

Tenk M-84 AB (foto: Srbija Danas)

- Veoma je važno da Republika Srpska svoju namjensku industriju u kooperaciji i koordinaciji sa kapacitetima Srbije, kao i u saradnji sa drugim zemljama. Ono što mogu da vidim jeste da se Tehnički remont Bratunac svakao eksponirao ne samo u regionu, nego i šire, te u tom pogledu treba pružiti podršku takvim nastojanjima naših kompanija - rekao je Dodik.

Raketni sistem "Šumadija" (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Zbog podrške domaćoj namjenskoj industriji Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske pokrovitelj je sajma.

- Želimo da predstavimo Srpsku i kapacitete kojima raspolaže. Naše opredjeljenje da nastupimo na ovom sajmu pokazuje našu namjeru da namjenska industrija Srpske bude podignuta na znatno veći nivo i da ima veće učešće u samoj privredi Srpske - rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

On je naglasio da je cilj da preduzeća iz Srpske ostvare užu saradnju i zajednički nastup na međunarodnom tržištu sa kompanijama iz Srbije iz oblasti namjenske industrije.

Uz ostale, na sajmu iz Srpske učestvuju i bijeljinski Kosmos i banjalučki Orao. Ova preduzeća od strateškog su interesa za Srpsku i već sada sarađuju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Helikopter "Erbas" H145M (foto: Tangosiks/Petar Vojinović)

Novi poslovi za namjensku industriju Srpske fokus su sastanka sa Ministarstvom odbrane Srbije. Uz oklopno vozilo "Despot", atrakcija ovog sajma je i "Erbasov" helikopter, prvi od devet koji je Srbija nabavila prema ugovoru potpisanom 2016, a koji će imati naoružanje iz domaće proizvodnje.