X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
25/06/2019 |  18:00 ⇒ 18:00 | Izvor: RTRS

Za potrebe migranata i izbjeglica 14,8 miliona evra

EU će izdvojiti 14,8 miliona evra za potrebe migranata i izbjeglica u BiH, od čega 13 miliona za podršku upravljanja migracijama, te 1,8 miliona za humanitarnu pomoć, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Na osnovu rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima biće obezbijeđen smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, omogućen pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti, te pružanje pomoći onima koji borave izvan prihvatnih centara.

Za one u stanju potrebe biće obezbijeđene jakne, cipele i vreće za spavanje.

Finansiranje EU takođe će ojačati kapacitete vlasti BiH za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata na dostupne usluge, a biće podržan i dobrovoljni povratak.

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han podsjetio je da se u nedavnom Mišljenju Evropske komisije navodi da vlasti BiH treba da obezbijede efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcionisanje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć EU u interesu izbjeglica i migranata, ali i lokalnih zajednica.

Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianides naglasio je da je EU posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u BiH, kao dopune naporima domaćih vlasti.

- Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvalitetu prihvatnih centara - dodao je Stilianides.

Ukupna dosadašnja pomoć EU BiH za rješavanje pitanja povećanih migracionih tokova od 2018. godine ovim je dostigla 24 miliona evra - 20,2 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona evra humanitarne pomoći.

Riječ je o dodatnim iznosima na postojećih 24,6 miliona evra koje je EU obezbijedila za BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.