latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:06 ⇒ 19:43 | Autor: B92

Zvezda: Realan dug je 14 miliona evra

Na sajtu Agencije za privredne registre objavljen je finansijski izvještaj Fudbalskog kluba Crvena zvezda.
FK Crvena Zvezda - Foto: ilustracija
FK Crvena ZvezdaFoto: ilustracija

Finansijski izvještaj Crvene zvezde za 2018. godinu objavljen je na sajtu APR-a. U njemu se nadodi da je dug Zvezde, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, 34.348.500 evra.

Zapravo, navodi se da je ukupan dug 45.5424.516 evra, ali i da tu i neraspoređeni dobitak od 11.176.016 evra, čime se dolazi do cifre od 34.348.500 evra.

U izvještaju je i upozorenje revizora Milovana Popovića, koji je potpisao finansijski izvještaj, kako piše Telegraf.

- Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvijesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja pravnog lica. I pored navedenih činjenica, Klub je u posljednjih nekoliko godina, a naročito u 2016, 2017. i 2018. godini ostvario značajan prihod od UEFA za evropska klupska takmičenja, kao i od prodaje prava na registraciju igrača. Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu Klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat koji će biti rezultat planiranih sljedećih akcija: nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača, otpis dijela obaveza od strane povjerioca, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja Kluba su ograničene i gotovo u cjelosti zavise od gore navedenih planiranih akcija Kluba. Naše mišljenje ne sadrži rezervu po ovom pitanju - navodi se u finansijskom izvještaju.

Zanimljivo je da je Zvezda prošle sezone imala ogromne prihode, koji su duplirani u odnosu na 2017. godinu, zbog ulaska u Ligu šampiona i nekoliko velikih transfera od prodaje igrača, ali su rashodi bili utrostručeni u odnosu na 2017. godinu

Iako je oko 60 miliona evra unijeto u klub u toku prošle godine, prema izjavama generalnog direktora Zvezdana Terzića, što od Lige šampiona, što od prodaje igrača, klub je imao ozbiljan minus. Prošle godine su poslovni rashodi bili 51.072.635 evra prema Finansijskom izvještaju.

Što se tiče ovog finansijskog izvještaja, oglasio se i finansijski direktor Crvene zvezde.

- Već smo ranije rekli da finansijski izvještaj sadrži određene računovodstvene stavke za koje klub neće imati obavezu plaćanja, tako da će i računovodstveni dug kao obračunska kategorija biti veći od realnog novčanog duga. Crvena zvezda na današnji dan ima dug od 14 miliona evra, ali i taj dug od 14 miliona ni u kom segmentu ne remeti stabilnost i normalno funkcionisanje našeg kluba - rekao je Marko Petrović, finansijski direktor FK Crvena Zvezda.