X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
25/06/2019 |  19:14 | Izvor: SRNA

Srpska će formirati žandarmeriju, ali ne i centre za migrante

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska formirati žandarmeriju da bi svojim građanima obezbijedila sigurnost, te da u Srpskoj neće biti formirani centri za smještaj migranata.
Јedinica za podršku - Foto: RTRS
Јedinica za podrškuFoto: RTRS

- Republika Srpska neće primiti migrante i formirati centre za njih, niti će joj neko nametnuti da to mora uraditi. Mi ne radimo ništa spekulativno, samo želimo da osiguramo bezbjednost Republike Srpske - rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, formiranje centara za migrante nije doprinos bezbjednosti Republike Srpske i zato ih neće tamo biti.

- A da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbjednosti koje mogu to da sprovedu - pojasnio je Dodik.

On je istakao da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan u smislu da se angažuje shodno nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza.

- Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mjesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Јa sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage - rekao je Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi i poručio da one neće izaći na granicu sa Srbijom.

- Fronteks /evropska policija za zaštitu granica/ neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je ranije predložio da se kroz strukture bezbjednosti organizuju zajednički timovi kako bi kontrolisali migrantsku krizu.