latinica  ћирилица
25/06/2019 |  20:20 ⇒ 26/06/2019 | 08:28 | Autor: SRNA

"Konferencija beba 2019" širom Srpske (FOTO)

U tročlano predsjedništvo jubilarne 20. "Konferencije beba 2019" na Sokocu izabrani su najmlađa beba Lazar Borovčanin, najstarija beba Helena Zuban i najmlađa beba sa najviše braće i sestara Lav Delipara.
Sokolac - "Konferencija beba 2019" - Foto: SRNA
Sokolac - "Konferencija beba 2019"Foto: SRNA

Lazar Borovčanin rođen je 23. juna i treće je dijete u porodici, Helena Zuban rođena je 28. juna 2018. godine i Lav Delipara rođen je 19. maja i ima braću Nikolu, Mihajla i Đorđa, obrazloženo je na konferenciji.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Sokolac Ljiljana Damjanović rekla je novinarima da su za učešće na konferenciji roditelji prijavili 82 djece od rođenih 91, prema podacima Pedijatrije Doma zdravlja "Dr Ljubomir Ćeranić" na Sokocu od 28. juna prošle godine do danas.

Ona je naglasila da su članovi tročlanog predsjedništva "Konferencije beba" dobili po dječija kolica, paket higijenskih proizvoda i paket bebi-pelena, a svim ostalim prijavljenim učesnicima konferencije uručeni su po paket higijenskih proizvoda i paket bebi-pelena.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je ovo jubilarna 20. "Konferencija beba" na Sokocu, koja se prvi put organizuje 25. juna zbog niza kulturnih i sportskih dešavanja u ovom gradu i da će nagrade naknadno moći preuzeti i roditelji beba koje se rode od 25. do 28. juna.

On je naglasio da će paketi "Tropika" biti uručeni nosiocima tri glavne nagrade i za dvije porodice koje imaju po četvoro djece. Opština Sokolac je glavni sponzor ove manifestacije, a ostali sponzori su "Nedomex" sa Pala, sokolačke apoteke "Sveti Nikola" i "Gracija", kompanija "Onogošt" i "Tropik" iz Istočnog Sarajeva.

Manifestacija "Konferencija beba 2019" biće održana u 39 opština u Srpskoj do 12. jula, a centralna je planirana u Banjaluci 24. jula. Cilj ove manifestacije je da se ukaže na značaj rađanja i promoviše porodica kao najveća vrijednost zajednice.

Na "Konferenciji beba" mališanima je predstavljena maskota 56. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara - Sokolko, koje će biti održane na Sokocu od 3. do 7. jula.

MILANA, PAVLE I NIKOLIЈA NAЈBEBE OPŠTINE PRNjAVORA

Milana Miodanić, Pavle Marinković i Nikolija Vuković proglašeni su za tročlano predsjedništvo 11. "Konferencije beba" u Prnjavoru.

Najmlađa beba Milana Miodanić rođena prije 15 dana, dok je Nikolija Vuković, koja ima još tri brata, beba sa najviše braće i sestara, najstarija beba je Pavle Marinković rođen 18. jula prošle godine, a on je i pobjednik trke u puzanju.

Na "Konferenciji" je bilo prijavljeno ukupno 25 beba.

Milanina majka Јelena Miodanić kaže da podržava održavanje manifestacija na kojima se promoviše roditeljstvo, posebno jer i ona potiče iz višečlane porodice.

Foto: SRNA

Duško Vuković, otac bebe sa najviše braće i sestara, kaže da rado dolazi na "Konferenciju beba" koja je prilika za lijepo druženje.

Na večerašnjoj manifestaciji održano je i takmičenje tata u brzini presvlačenja bebe, a nagradu u ovoj kategoriji odnio je Miloš Stjepanović, tata male Sofije. Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić izrazio je posebnu zahvalnost svim roditeljima koji su sa mališanima došli da podrže ili učestvuju u manifestaciji.

On je uputio čestitke pobjednicima u takmičenjima i tročlanom predsjedništvu uz želju da u narednim godinama bude prisutno još više djece.

TREBINjE: NIKOLA MILOЈEVIĆ BEBA SA TRI BRATA I TRI SESTRE

U Trebinju je večeras održana tradicionalna manifestacija "Konferencija beba" na kojoj su u tročlano predsjedništvo izabrani Marija Nikolić kao najmlađa, Teodora Ćaćić kao "najstarija" beba i Nikola Milojević koji ima tri brata i tri sestre. Za konferenciju je bilo prijavljeno pedesetak beba rođenih od 28. juna prošle godine do danas.

U okviru manifestacije održano je i takmičenje beba u puzanju.

Foto: SRNA

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinja Zoran Milošević rekao je da se ovakvim manifestacijama ukazuje javnosti na lošu demografsku sliku, te promovišu roditeljstvo i porodica.

On je istakao da grad Trebinje donosi brojne mjere pronatalitetne politike, između ostalog finansira vantjelesnu oplodnju, a dodjeljuje i novčane naknade za svaku rođenu bebu.

MODRIČA: LAZAR LUKIĆ I GABRIЈELA PAЈIĆ BEBE SA NAЈVIŠE BRAĆE I SESTARA

Lazar Lukić i Gabrijela Pajić, učesnici večerašnje "Konferencije beba" u Modriči, bebe su koje imaju najviše braće i sestara, po četiri.

Lazar Lukić je i najstarija beba rođen 28. juna prošle godine, a najmlađa je Uroš Bradašević rođen prije 30 dana.

U okviru manifestacije, na kojoj su učestvovale 73 bebe, večeras je održano takmičenje "Tate presvlače bebe" i puzanje beba. Od 10 prijavljenih tata najbrži u presvlačenju dvomjesečnog Aleksandra bio je Dragutin Ignjatović, dok je najbrža beba u puzanju bila Maša Tadić koja je u finalu pobijedila Јulijanu Јanaković.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je između dva Vidovdana - Dana opštine, u Modriči rođeno 188 dječaka i djevojčica.

"Manifestacija je uljepšala vidovdanske svečanosti kojima građani i rukovodstvo Modriče obilježavaju Dan opštine - 28. juni", rekao je Krekić. On je istakao da ga raduje i to da su od prošlog Vidovdana do danas rođene 22 bebe više u odnosu na isti period od 2017. do 2018. godine.

Ova manifestacija organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske od 22. juna do 12. jula u 39 opština i gradova.