latinica  ћирилица
26/06/2019 |  08:23 | Autor: SRNA

Bagdad neće dozvoliti napade na Iran sa svoje teritorije

Bagdad ni u kakvim okolnostima neće dozvoliti da Vašington iskoristi avio-baze na teritoriji Iraka za izvođenje vazdušnog napada na Iran, izjavio je irački predsjednik Barham Salih.
Bagdad - Foto: Wikipedia
BagdadFoto: Wikipedia

On je za Si-En-En rekao da Irak ne želi da teritorija te zemlje bude iskorišćena za organizovanje napada na bilo koju susjednu zemlju, uključujući Iran.

- To definitivno nije dio sporazuma iračke Vlade i SAD - naglasio je Salih.

Salih je podsjetio da je Bagdad pozvao vojsku SAD i koalicije za borbu protiv terorizma sa samo jednim ciljem i da je to borba protiv "Islamske države", prenio je TASS.

Tenzije između Irana i SAD porasle su nakon požara na dva naftna tankera u Omanskom zalivu 13. juna, nakon što su, navodno, plovila bila meta napada. Vašington je za navodni napad okrivio Teheran, a saopštenja SAD o krivici Irana podržale su Velika Britanija i Saudijska Arabija.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode Vašingtona o krivici Teherana.

Vojska Irana oborila je u četvrtak, 20. juna, američku bespilotnu letjelicu, nakon čega je predsjednik SAD Donald Tramp naredio vazdušne napade na tri objekta koji se nalaze na iranskoj teritoriji.

Tramp je u posljednjem trenutku otkazao napade na Iran, jer je smatrao da ne bi bili proporcionalni obaranju bespilotne letjelice, zbog činjenice da bi u napadima američke vojske poginuo veći broj ljudi.