latinica  ћирилица
26/06/2019 |  08:33 ⇒ 08:42 | Autor: sputniknews.com

Humanitarna kriza na KiM počela poslije upada ROSU

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se humanitarna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršala poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever.
Poluprazne rafe u prodavnicama (Tanjug/Sava Radovanović) -
Poluprazne rafe u prodavnicama (Tanjug/Sava Radovanović)

- Nakon upada ROSU, sve manje robe ulazi na KiM. Manjak robe je i posljedica pojačanih kontrola - rekao je Ljajić za RTS.

Na pitanje kako Srbija planira da odgovori na krizu, Ljajić kaže da će Beograd insistiurati na ukidanju taksi.

- Ovo nam je sada dodatni argument za ukidanje taksi, jer pitanje nije samo ekonomsko, nego i humanitarno - kaže Ljajić.

Ministri u privremenim prištinskim institucijama Bedžet Pacoli i Endrit Šalja tvrde da u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije nema krize u snabdijevanju namirnicama i optužuju Beograd da vodi medijski rat s ciljem destabilizacije tzv. Kosova i ukidanja nametnutih taksi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da "Kosovo ima dokaze da Srbija organizuje humanitarnu krizu na sjeveru".

Ljajić odbacuje ove optužbe i kaže da je Kosovo od uvođenja taksi povećalo uvoz, uprkos najavama da će mjere da pomognu domaćim proizvođačima.

- Situaciju sada koriste šverceri, kao i države poput Grčke, Maked, Hrvatske, Bugarske - kaže ministar Ljajić.