latinica  ћирилица
26/06/2019 |  09:34 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

NSRS: Poslanici raspravljali o setu zakona

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas niz prijedloga zakona. Sjednica će biti nastavljena sutra sa početkom u 10 časova.

Tok današnje rasprave:

20.00 - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede da se iskustva stečena u njegovoj višegodišnjoj primjeni unaprijede i preciziraju pojedina rješenja radi očuvanja i zaštite interesa i odgovornosti u ovoj profesiji.

Pašalić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekao da se tim aktom predviđa da resorno ministarstvo utvrđuje koji su to stručni poslovi za koje se izdaje licenca inženjerima poljoprivrede i vrši nadzor nad vršenjem povjerenih javnih ovlaštenja Komore.

U okviru ovog prijedloga zakona trebalo bi da se usvoje rješenja kojima se postiže veći stepen usklađenosti rada Komore sa Veterinarskom, ali i Zdravstvenom i Advokatskom komorom.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

19.55 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, kojim će biti uspostavljeni dugoročni i bolje uređeni odnosi proizvođača, organizatora proizvodnje, otkupa i obrađivača duvanskih proizvoda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da se donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu pristupilo zbog uočenih poteškoća u primjeni važećeg Zakona o duvanu.

19.35 -Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić je u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ponovio da se najznačajnije izmjene ogledaju u tome da je propisan period na koji se donose ove osnove, kao i uslovi za preduzeće, drugu organizaciju ili ustanovu koja može da vrši njihovu izradu.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je tokom rasprave o ovom prijedlogu zakona da se problem u vezi sa vlasničkim odnosima, kada je riječ i o zemljištu Poljoprivrednog dobra "Semberija", može riješiti izradom plana parcelacije da ono postane građevinsko zemljište.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da se ovi problemi imovinskih prava, nažalost, neće brzo riješiti, ali da republička i lokalna vlast treba konstantno da rade na tome i u zakonodavnom smislu.

17.40 - Razlozi za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu sadržani su u potrebi uvođenja i definisanja izrade Osnova zaštite, uređenja i korišćenja takvog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveza korisnika poljoprivrednog zemljišta da redovno vrši kontrolu plodnosti zemljišta.

Ministar poljoprivrede šunarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je obrazlažući prijedlog ovog zakona u Narodnoj skupštini rekao i da se najznačajnije razlike između nacrta i prijedloga ovog akta ogledaju u tome da je propisan period na koji se donose pomenute osnove, kao i uslovi za preduzeće, drugu organizaciju ili ustanovu koja može da vrši njihovu izradu.

- Dopunjena je odredba kojom se propisuje kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta tako da korisnik tog zemljišta koji upotrebljava minimalno jedan hektar obradivih površina i koji je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava ima obavezu da ovu kontrolu vrši najmanje svake četiri godine - rekao je Pašalić.

17.20 -  Odredbama Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama precizira se izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti i jasno određuju uslovi u kojima Poreska uprava Republike Srpske može, odnosno mora izreći mjeru, te se jasno određuje njeno trajanje.

Novčane kazne određene su od 8.000 KM do 16.000 KM, s tim da je i u ovom slučaju propisano da mjera ovog zakona neće biti izvršena ako poreski obveznik u roku od 72 časa od izricanja usmenog rješenja dostavi ovlaštenom inspektoru dokaz o uplati novčane kazne

17.05 - Nakon pauze, nastavljeno je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

14.50 - Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama jeste jačanje kontrole prometa i usluga putem njihove upotrebe.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da se zakonskim odredbama precizira izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti i jasno određuju uslovi u kojima Poreska uprava Republike Srpske može, odnosno mora izreći mjeru, te se jasno određuje njeno trajanje.

14.45 - Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje jeste veća zaštita korisnika osiguranja i investitora putem dogradnje korporativnog upravljanja i jačanja osnovnog kapitala društava za osiguranje.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je ovim izmjenama zakona predviđeno i pooštravanje nadzora nad radom društava za osiguranje.

14.25 - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit drugačije se uređuje poreska olakšica po osnovu ulaganja u proizvodne djelatnosti, a koja je prevashodno predložena sa ciljem pospješivanja investiranja u proizvodne djelatnosti u Republici Srpskoj, rekla je ministarka finansija Zora Vidović. Ona je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini, rekla da se tako stimuliše proizvodna djelatnost, te je napomenula da Srpska u proteklom periodu u kontinuitetu, putem umanjenja osnovice poreza na dobit, pospješuje reinvestiranje, čime se jača proizvodna osnova republičke privrede.

13.28 - NSRS razmotrila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, rekao da se brišu odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

13.15 - Parlament Srpske razmotrio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojim se propisuju i definišu novi prekršaji i sankcije u toj oblasti, među kojima je prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika.

Ovim aktom preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te se definiše novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".

Predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović rekao je u završnoj riječi o prijedlogu ovog zakona da se propisivanju novog prekršaja pristupilo jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

12.40 - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas u Narodnoj skupštini da je Poresku upravu, koju je vodila, učinila mnogo efikasnijom, o čemu govori podatak da su prihodi sa 1,25 milijardi KM u 2011. godini, lani bili veći od 2,5 milijardi KM.

- To je uspjeh koji niko ne može osporiti - rekla je Vidovićeva, odgovarajući na primjedbe poslanika opozicije tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Ona je navela da se zakoni u vezi sa fiskalnom disciplinom primjenjuju bez izuzetka, te da su netačne tvrdnje da je uzela od nekog novac u vezi sa kupovinom poslovnog prostora Poreske uprave u Prijedoru.

12.15 - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da građani, poslije Srpske pravoslavne crkve, najviše vjeruju policiji.

- Povjerenje građana i policije je obostrano - rekao je Žunić tokom rasprave u parlamentu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je, povodom za sutra najavljenog mirnog skupa u Banjaluci, da bi opozicionim poslanicima, poput Draška Stanivukovića, dopustio okupljanje i na Trgu Krjaine i u Vladi Srpske, jer je siguran da bi svi okupljeni "mogli stati u dvije kancelarije".

Poslanik SNSD-a Vlado Đajić rekao je da pojedini poslanici opozicije iznose u parlamentu svoje frustracije i pozivaju na mitinge.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković poručio je poslanicima opozicije da se koncentrišu na unapređenje pomenutog prijedloga zakona, a ne da samo kritikuju Policiju Srpske.

Petković je rekao da je i neke njegove primjedbe Vlada prihvatila i uvrstila u završni tekst prijedloga zakona.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović je, na primjedbe opozicionih poslanika da su određenim borcima, nakon revizije, umanjena ili ukinuta primanja, rekao da je revizija zakonska kategorija i da treba imati argumente kada se o nečemu govori.

10.15 - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru propisuju se i definišu novi prekršaji i sankcije u toj oblasti, među kojima je prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika.

- Preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj `neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira` - precizira se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Predstavnik MUP-a Srpske Srđan Obradović rekao je, obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini, da se propisivanju novog prekršaja pristupilo jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

- Za to su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo - naveo je Obradović.

Prema prijedlogu izmjena ovog zakona, navodi se da su za neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira odgovorna lica u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim ustanovama, sportskim organizacijama i druga lica koja u okviru vršenja redovnih službenih dužnosti nadležnom organu ne prijave prekršaje protiv javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

Prema izmjenama ovog akta, oni bi za ovaj prekršaj mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom od 300 do 900 KM.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske.

Poslanici su juče razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Vlada je amandmanski povukla članove zakona koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije.