latinica  ћирилица
26/06/2019 |  10:40 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Hitna sjednica PD PSBiH bez poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a

Bez prisustva poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a danas je u Sarajevu nastavljena druga hitna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH koja je prekinuta 14. juna.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Predsjedavajuća ovog doma Borjana Krišto konstatovala je da sjednica ima kvorum za rad.

Poslanik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao jeda 40 ubistva u BiH nije rasvijetljeno i ocijenio da je današnje stanje u pravosuđu rezultat jedne od najlošijih sprovedenih reformim u BiH.

On je, tokom rasprave o stanju u pravosuđu, naveo da je reforma u ovoj oblasti rađena pod paskom predstavnika međunarodne zajednice koji su isforsirali usvajanje zakona, kojim je nametnut ovakav sistem i sastav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koji je okvalifikovao kao "otuđeni centar moći".

U ime Kluba SDA Adil Osmanović zatražio je pauzu tokom koje bi bilo omogućeno da se poslanicima obrati neko u ime VSTS-a kako bi se o stanju u pravosuđu mogla voditi argumentovana rasprava.

Poslanici su na početku sjednice usvojili dnevni red koji ima dvije tačke i to aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i informacija Savjeta ministara u tehničkom mandatu o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sazivanje hitne sjednice tražilo je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.