latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:30 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Galijašević: Besmislena odluka suda u vezi sa Abu Hamzom

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra besmislenom odluka Evropskog suda za ljudska prava da BiH mora da isplati 9.000 evra Imadu el Husinu, poznatijem kao Abu Hamza, zbog kršenja Evropske konvencije za ljudska prava, te ističe da bi taj sud morao da razlikuje pritvor od boravka u imigracionom centru.
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in) -
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in)

On je ukazao da Evropski sud za ljudska prava ne razumije da je u BiH, SAD i drugim zemljama van EU moguće neograničeno držati u imigracionom centru lice koje predstavlja prijetnju za bezbjednost zemlje čije državljanstvo nema do momenta izručenja u matičnu državu.

- Abu Hamza nije bio u pritvoru i Evropski sud za ljudska prava bi morao znati šta je pritvor, a šta boravak u imigracionom centru - rekao je Galijašević Srni.

On je ocijenio da je BiH prema ovom radikalnom islamisti bila izuzetno tolerantna i držala ga u imigracionom centru jer Abu Hamza nije htio da bude izručen Siriji zbog rata, a nije želio ni da bude vraćen u Hrvatsku, na prethodnu destinaciju.

- Njega je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, na čelu sa Draganom Mektićem, oslobodilo iz imigracionog centra izmjenom zakona i njegovim prilagođavanjem zakonodavstvu EU, odnosno mijenjajući odredbu o neograničenom boravku u imigracionom centru stranih državljana koji su prijetnja nacionalnoj bezbjednosti - naglasio je Galijašević.

On je podsjetio da je Abu Hamza imao dva rješenja o državljanstvu BiH izdata na različita imena, te da su mu oba oduzeta.

- On je sirijski državljanin, povezan je sa islamističkim krugovima, jedan je od glavnih vehabijskih šejhova i posljednji šef mudžahedinske zajednice u BiH. Ono što je prema njemu preduzimala BiH sigurno nije odskakalo od onoga što na mnogo grublji način rade zapadne zemlje kao što su SAD, Francuska, Njemačka i Austrija - kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, apsurdno je da se govori o ljudskim pravima lica koje predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH i ugrožava ljudska prava svih njenih državljana.

- Besmislena je i ispolitizovana odluka Evropskog suda za ljudska prava u momentu kada Evropa želi da koketira sa selefizmom i vehabizmom kako bi jeftinije prošla i u ovom migrantskom talasu, kao i svemu što se dešava u vezi sa vehabijama i selefijama - rekao je Galijašević.

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da su prava Abu Hamze prekršena "pritvorom u BiH u kojem je bio od avgusta 2014. godine do septembra 2016. godine".

Abu Hamza je rođen u Siriji, a tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine borio se u mudžahedinskoj jedinici.

U oktobru 2008. godine je smješten u imigracioni centar, a nalog za njegovo deportovanje izdat je u februaru 2011. godine kada je odbijen njegov zahtjev za azil.

U martu 2012. godine izdat je novi nalog za deportovanje Abu Hamze, ali su mnoge zemlje u Evropi i na Bliskom istoku odbile da ga prime.

Abu Hamza je u februaru 2016. godine uslovno pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mjesta u kojem živi i obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu.
BiH je od 2014. godine pokušavala da pronađe zemlju koja će prihvatiti Abu Hamzu, a 38 zemalja je odbilo da to učini, pa je morao biti oslobođen jer je istekao najduži dozvoljeni period pritvora.

On trenutno živi na Ilidži u Kantonu Sarajevo.