latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:36 ⇒ 11:43 | Autor: dnevni avaz

Stiže toplotni talas koji će srušiti istorijske rekorde

Toplotni talas danas će zahvatiti cijelu Evropu i trajaće nekoliko dana. U velikom dijelu kontinenta mogli bi biti srušeni neki istorijski rekordi.
(foto: maps.weatherbell.com) -
(foto: maps.weatherbell.com)

Ovaj veliki predsezonski talas djelimično uzrokuju dva snažna sistema visokog pritiska. Јedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad sjeverne i srednje Evrope. Kad se u sljedećim danima povežu, blokiraće sistem niskog pritiska južno od njih, koji bi Evropi donio hladniji vazduh. Ta dva sistema u kombinaciji s hladnijim područjem niskog pritiska iznad mora usmjeriće "španski oblak" iznad kontinentalne Evrope i Velike Britanije.

Područje vrućeg vazduha, koje potiče iz pustinje u Španiji i Sahari, raširiće se Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom te rezultirati temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana više od  onoga što je već zabilježeno, ali u drugima će doći kao šok.

Јuni je dosad bio topao u istočnoj i srednjoj Evropi, dok je u zapadnim dijelovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Njemačka može očekivati jedan od pet najtoplijih mjeseci u istoriji, ali vrućina u zapadnijim područjima odskače od dosadašnjih obrazaca.

- Dosad je ljeto bilo uglavnom hladnije i često je padala kiša - zabilježio je Bi-Bi-Si.

Ovaj rani toplotni val posljednji je u nizu istorijskih vrućina. Prošlog je ljeta Evropa iskusila rekordne temperature i neuobičajeno sušne uslove. Zbog toga su se dogodili mnogi požari.

- Toplotni valovi su tihe ubice. Evropski talas 2003. godine uzrokovao je oko 70.000 smrtnih slučajeva. Prošlogodišnje vruće ljeto u Njemačkoj izazvalo je najmanje 1.000 smrtnih slučajeva - napisao je na Tviteru Stefan Rahmstorf, klimatski naučnik na Univerzitetu u Potsdamu.

Narednih dana u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj očekuju se temperature od minimalno 40 stepeni.