latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:38 ⇒ 12:06 | Autor: SRNA

Aerodrom Batajnica preimenovan u "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"

Beogradski vojni aerodrom "Batajnica" ubuduće će nositi naziv Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", po pukovniku koji je tokom bombardovanja Srbije poginuo u borbi protiv NATO-a.
Aerodrom "Batajnica" dobio ime po Milenku Pavloviću - Foto: Novosti.rs
Aerodrom "Batajnica" dobio ime po Milenku PavlovićuFoto: Novosti.rs

Prema informacijama vazduhoplovnog portala Srbije Tango siks, načelnik Generalštaba Vojske Srbije /Milan Mojsilović/ donio je 6. juna odluku da se Vojni aerodrom Batajnica  preimenuje u Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

Odluka o preimenovanju već je stupila na snagu i njom najveći namjenski vojni aerodrom na prostoru bivše Јugoslavije više ne nosi naziv po geografskom pojmu, nego po jednom od najslavnijih pilota lovaca u modernoj istoriji jugoslovenskog i srpskog Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Pavlović je u vrijeme NATO agresije na SR Јugoslaviju bio komandant tadašnjeg 204. lovačkog avijacijskog puka, a poginuo je u borbenoj misiji 4. maja 1999. godine nedaleko od rodnog Valjeva.

Vojska Srbije, prije svega Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, baštinili su sjećanje na Pavlovića, o njegovoj pogibiji snimljen je dokumentarac, njegovo ime nosi ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, a 101. lovačka avijacijska eskadrila po njemu je nazvala i jedan lovac "mig 29".

Heroj pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, poginuo je u neravnopravnoj borbi sa NATO avionima kada se žrtvovao kako bi od sigurne smrti spasao mlađeg kolegu.

Pavlović je poginuo 4. maja 1999. godine iznad Valjeva u borbenom obračunu sa avionima NATO snaga koji su doletjeli sa aerodroma u Tuzli, u BiH.

Tog dana, oko podneva, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita "miga 29" koji se spremao da poleti sa aerodroma "Batajnica".

- Majku vam dečiju, nećete vi da ginete, ja ću! - rekao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: "Imaju me!", nakon čega je njegov avion nestao sa radara.

Ubrzo je pogođen, a dijelovi "miga 29" kojim je pilotirao pali su na zemlju u selu Bujačić, kod Valjeva.

Pavlović se nije katapultirao.