latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:51 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Cvijanović-Dojč: Neformiranje vlasti koči napredak BiH (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Vašingtonu sa kongresmenom u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država Tedom Dojčem o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.
Cvijanovićeva u SAD - Foto: RTRS
Cvijanovićeva u SADFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u BiH i regionu, sa naglaskom na aktuelnu migrantsku krizu, terorizam i povratak državljana BiH sa stranih ratišta.

U razgovoru sa Dojčom, Cvijanovićeva je istakla da su međusobno uvažavanje i poštovanje dejtonskog Ustava osnov funkcionisanja BiH, te da je zahvaljujući decentralizovanoj strukturi koju je uspostavio Dejton omogućeno da BiH funkcioniše u miru.

Cvijanovićeva u SAD (Foto: RTRS)

Predsjednica Srpske je istakla da neformiranje legitimne vlasti koči napredak BiH na njenom evropskom putu i onemogućuje realizaciju projekata, koji su važni za unapređenje životnog standarda građana oba entiteta.

Cvijanovićeva je upoznala sagovornika o planovima za izgradnju Memorijalnog kompleksa Donja Gradina, istakavši da će ovaj značajan projekat zajednički realizovati Republika Srpska i Srbija.

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske, u okviru posjete SAD-u, razgovarala je i sa predstavnikom USAID-a zaduženim za Evropu i Evroaziju, Aleksandrom Sokolovskim.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju dosadašnje saradnje u cilju ekonomskog razvoja i zapošljavanja kroz privlačenje domaćih i stranih investitora.

Cvijanovićeva je istakla da su institucije Republike Srpske posvećene daljem provođenju ekonomsko-socijalnih reformi, te poboljšanju privrednog ambijenta, kao i životnog standarda svih građana, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.