latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:21 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Udar "bosanske obavještajne službe" na medije u Srpskoj i regionu

Na spisku medija Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koje ova služba stavlja pod stalnu prismotru i obradu od 4. aprila, a o čemu je javnost upoznao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nalaze se uglavnom mediji iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, dok je od bošnjačkih medija pod stalnom observacijom samo Dnevni avaz, navodi se u tekstu koji je objavio portal Infosrpska.
Prisluškivanje - Foto: RTRS
PrisluškivanjeFoto: RTRS

U tekstu se naglašava da je Avaz pod opservacijom zbog ličnog sukoba koga je Fahrudin Radončić, vlasnik Avaza, vodio protiv direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice /bivšeg tjelohranitelja Alije Izetbegovića/ i njegovog nezvaničnog, ali istinskog naredbodavca Bakira Izetbegovića.

- Mediji iz Republike Srpske stavljeni su pod pojačanu obradu u okviru sveopšte akcije diskreditacije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milirada Dodika, hrvatski mediji i portali koji izlaze u BiH zbog diskreditacije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, a mediji iz Srbije zbog diskreditacije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - naglašava se u tekstu.

Prema istom izvoru, mediji iz Hrvatske su pod obradom zbog sukoba OBA sa Hrvatskom sigurnosnom agencijom koja je negirala da je vrbovala islamiste u BiH, za šta je OBA optuživala.

- U svrhu obrade medija sa spiska, koji je juče procurio u javnost, OBA BiH je angažovala sarajevska glasila koja su pod njihovom kontrolom, prije svega portal Žurnal i njegovog urednika Avdu Avdića, te još neke da bi diskreditovali Dodika i Čovića koji traže da se formira Savjet ministara, odnosno kompletna vlast u BiH i da se izađe iz ucjenjivačke krize koju produkuje Bakir Izetbegović i njegov SDA - ističe se u tekstu.

Portal Infosrpska navodi da OBA BiH želi da diskredituje Vučića zbog apela na stabilnost u regionu i kontakata sa Dodikom, kao i medije sa pomenutog spiska čija uređivačka politika nije po volji Izetbegovića.

Podsjetivši da su na spisku za obradu Dnevni avaz, RTRS, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Nacional, Večernje novosti, Večernji list, Kurir i Informer, u tekstu se naglašava da se samo može nagađati koje će se mjere sprovoditi prema novinarima i urednicima, kao i vlasnicima ovih medija.

- Praćenje i prisluškivanje - to se svakako podrazumijeva, kao i diskreditovanje putem medija kojim upravlja OBA - potvrdio je portalu Infosrpska diplomatski izvor koji je upoznat o akciji OBA BiH.