latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:47 | Autor: SRNA

Radmanović: Potpuno nelegitiman rad Predstavničkog doma

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da je današnji rad Predstavničkog doma potpuno neligitiman iz ugla Republike Srpske i predstavnika Srba u ovom parlamentu.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

Radmanović je istakao da će nelegitimni i neobavezujući za Republiku Srpsku biti i eventualni zaključci na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, koji će, možda, biti usvojeni, bez obzira na formalan broj ruku.

- Stav SNSD-a i Srpskog kluba se nije promijenio od početka pokušaja konstituisanja organa u BiH. Naš stav je izrazito jasan i mora se početi raditi po redu i u skladu sa Zakonom, konstituisanjem Komisije za izbor Savjeta ministara, izbor Savjeta ministara i onda rad ostalih organa i parlamenta u cjelini - precizirao je Radmanović u izjavi novinarima u parlamentu tokom sjednice Predstavničkog doma kojoj ne prisustvuje kao ni ostali poslanici SNSD-a, DNS-a i SP-a.

On je napominje da je nerazumno ovako raditi jer poslanici na današnjoj sjednici sami raspravljaju o izvještajima i pokušavaju svojim glasovima sebi dati legitimitet, te dodaje da se to ne može dozvoliti.

Prema njegovim riječima, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto je današnju sjednicu sazvala zbog poslovničkog člana koji govori o hitnosti, a koji mora postojati jer nekada postoji mogućnost o sazivanju hitne sjednice.

- Ovaj put su to zloupotrijebili poslanici i pokušavaju da uđu u rasprave o temama koje nisu za Predstavnički dom ne bi li pokazali da parlament može na ovaj način raditi - rekao je Radmanović i dodao da se pokazalo u Domu naroda da to nije moguće.

On navodi da i danas na silu pokušavaju da obezbijede legitimitet bez dva srpska kluba koji broje devet poslanika, a sa jednim srpskim klubom koji broji četiri poslanika, od kojih su dvojica već ministri.

- Nadam se da se ovakve situacije neće ponavljati, iako nije isključeno vodeći računa o onima koji vole da vode rasprave bez poslanika drugog naroda - kaže Radmanović.

Na konstataciju da je na današnjoj sjednici Dragan Mektić i izvještač i poslanik kada se bude raspravljalo o migrantskoj krizi, Radmanović kaže da to ukazuje na problem da li se može biti ministar i poslanik i usvajati svoje izvještaje.

- Drugi problem je to da ne može migrantska kriza biti hitno pitanje jer ona traje u svijetu nekoliko godina, a u BiH je dvije godine aktuelna svaki dan. Trebalo je da Savjet ministara do sada donese hitna rješenja. Parlament je tu mogao samo da pomogne, a ne da bude nosilac aktivnosti - pojasnio je Radmanović.

On smatra da su organi BiH u prošlom sazivu potpuno zakazali po pitanju migrantske krize, da se moralo bolje reagovati i obezbijediti BiH u cjelini od eventualnih štetnih uticaja.

Radmanović je ponovio da prva tačka dnevnog reda nije hitna jer je stanje u pravosuđu iz ugla SNSD-a i njegovih poslanika odavno poznato.

On je dodao da su i ranije ukazivali na propuste u pravosuđu, tražili izmijene ovih zakona koji su neka vrsta reforme EU, i bili u manjini, ako u nekom periodu nisu bili i jedini.

- U odnosu na nas u jednom broju političkih stranaka oko Sarajeva nije se smjelo ni pomenuti da je u pravosuđu nešto loše, a pogotovo u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, sve do posljednja dva ili tri mjeseca. Sada odjednom kod njih ništa ne valja i traže novu sjednicu. Primjećujem da raspravljaju o svemu i svačemu, uključući i jedan broj, manji, poslanika iz Banjaluke koji pričaju o nekim temama samo njima važnim, a ne znaju kako da ih riješe - rekao je Radmanović.