latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:20 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Centralnoj banci BiH nagrada za poslovni potez u finansijskom sektoru

Centralnoj banci BiH danas je u Sarajevu uručeno priznanje za poslovni potez u finansijskom sektoru za prošlu godinu za nadogradnju jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u BiH.
Centralnoj banci uručeno priznanje - Foto: SRNA
Centralnoj banci uručeno priznanjeFoto: SRNA

Guverner Centralne banke Senad Softić rekao je da ova banka obavlja brojne poslove koji su od opšteg interesa, te da sva poboljšanja doprinose stabilnosti finansijskog sistema.

- Јedno od tih područja je i održavanje platnih sistema koji su važan dio finansijske infrastrukture. Ponosni smo kada profesionalna zajednica i stručna javnost prepozna naše doprinose - rekao je Softić.

U saopštenju iz Centralne banke BiH dodaje se da je ova institucija 2004. godine uvela registar transakcionih računa pravnih lica, a 1. novembra prošle godine on je dograđen u jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH, na novu platformu i s novim funkcionalnostima.

Dograđeni registar donio je nova tehnološka rješenja, veći broj podataka i nove funkcionalnosti, a novost je da su sada u registru svi računi poslovnih subjekata, dok je prije sadržavao samo transakcione račune.

Registar je na principu rada u realnom vremenu, što podrazumijeva da se podaci prikupljaju stalno u toku radnog vremena i kao takvi se obrađuju, a žurniji su u odnosu na prethodni.

- To je značajno s obzirom na to da su podaci iz registra bitni komercijalnim bankama, poreskim i organima uprave, kao organima za sprovođenje zakona, te ostalim nivoima vlasti prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način - navedeno je u saopštenju.

Registar pruža informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu potraživanja moraju tražiti prinudnim putem pomoću ovlaštenih institucija.

Novost je i to da institucije i organi svih nivoa vlasti imaju mogućnost direktnog pristupa registru putem interneta, navodi se u saopštenju.

Ceremonija je održana u prostorijama Spoljnotrgovinske komore BiH, u organizaciji portala "Indikator" i Privredne komore Federacije BiH.