latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:20 | Autor: SRNA

Kožul: Privremene istražne komisije ne daju dobre rezultate

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je da dosadašnje iskustvo pokazuje da istražne komisije koje formira parlament BiH ne daju dobre rezultete i kada je riječ o mnogo jednostavnijim pitanjima nego što je to pitanje pravosuđa, odnosno funkcionisanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba) -
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba)

- Reforma pravosuđa je i političko, ali u prvom redu usko stručno pitanje. Bojim se da će komisija formirana ad hok u parlamentu od ljudi koji o pravosuđu znaju ili ne znaju mnogo sa aspekta struke dati kontraefekat i negativan rezultat - rekao je Kožul novinarima u Sarajevu komentarišući prijedlog za formiranje privremne istražne parlamentarne komisije koja bi se bavila stanjem u VSTS-u.

On je ukazao da je HDZ BiH jedna od političkih opcija u Parlamentarnoj skupštini BiH koja konzistentno i godinama upozorava na loše stanje u pravosuđu, ukazujuću na strukturalne probleme funkcionisanja VSTS-a sa aspekta zakona.

- Potrebna je strukturalna reforma pravosuđa, a današnja rasrava u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće pomoći toj temi jer nemamo ni relevantnih sagovornika niti relevantnih materijala - smatra Kožul.

On je dodao da parlamentarci mogu insistirati od Savjeta ministara, kada bude u punom kapacitetu i legitimitetu, da pitanje strukturalne reforme pravosuđa stavi u prvi plan kao prioritet kako bi izmjene Zakona o VSTS-u išle što prije u parlamentarnu proceduru.

- Savjet ministara u tehničkom mandatu nije najsretnije rješenje za takav posao - zaključio je Kožul.

Јedan od predloženih zaključaka na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH je i formiranje privremene istražne komisije ovog doma koja bi se bavila stanjem u VSTS-u BiH.