latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:30 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Bijeljina: Rebalans povećao budžet za devet miliona KM

Skupština Grada Bijeljina usvojila je rebalans budžeta za ovu godinu od 58 miliona 310 hiljada maraka.

Budžet je povećan za devet miliona maraka , od čega je sedam miliona novi kredit, čemu su se suprostavili odbornici opozicije ističući da je budžet grada prezadužen.

Opozicioni odbornici navode da će samo za kamate ove godine biti izdvojeno milion i po maraka, a da se zaduženost lokalnog budžeta i dalje povećava na različite načine .

- Po zaključenim ugovorima sa dobavljačima grad duguje 3,7 miliona za izvršene usluge za isporučenu robu i tome slično, dakle duguje se ljudima oko 3,7 miliona i tu je korijen i ovog drugog problema gdje nam kamate rastu za 30 posto - rekao je Aleksandar Đurđević šef Kluba odbornika SNSD-a.

Predstavnici lokalne vlasti odgovaraju da jednu četvrtinu budžeta usmjeravaju u kapitalne investicije. I novi kredit iskoristiće za infrastrukturu.

- Svih sedam miliona je u infrastrukturu planirano, dakle četiri i 900 za završetak kanalizacione mreže, 1.600.000 za pravljenje nove ćelije u ekodepu, ostatak od 500.000 za podizanje reflektora na gradskom stadionu - naveo je Slavko Bašić načelnik Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina.

Dosta polemike izazvao je plan omladinske politike za naredne četiri godine podržan ove godine sa simboličnih 3.000 maraka.

- Imamo ambicioznu omladinsku politiku i mislim da bi trebalo da se ta sredstva povećaju - smatra Vaso Arsenović odbornik SNSD-a.

Skupština je utvrdila opšti interes za kupovinu zemljišta za izgradnju javne garaže u Ulici 27. marta, kao i parcela potrebnih za izgradnju istočne tribine i pomoćnih terena stadiona Radnik. Donesena je odluka o novoj licitaciji za prodaju građevinskih parcela male škole u Račanskoj ulici.

Odlukom da se novac prikupljen od boravišnih taksi iskoristi za organizaciju proslave Pantelina i Nove godine poništena je ranija odluka lokalnog parlamenta o postavljanju prvog selfi znaka Bijeljine i uređenju ulice kišobrana.