latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:41 | Autor: TANЈUG

Zaev ne može biti i premijer i ministar finansija?

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev povukao je prijedlog da obavlja funkciju ministra finansija zajedno sa premijerskom funkcijom, ali je najavio da će u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o vladi rukovoditi Ministarstvom finansija sve do izbora novog ministra.
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv) -
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv)

- Ustav i zakon o vladi omogućavaju da premijer bude i ministar, ali dok je otvorena debata u javnosti treba da čujemo stav Državne komisije o sprečavanju korupcije, opoziciju i ekspertsku javnost - istakao je Zaev tokom sjednice Sobranja na kojoj se raspravlja o predlogu rekonstrukcije vlade, a prenosi portal a1on.

Prethodno je Državna komisija za sprečavanje korupcije poslala obavještenje da će razmotriti prijedlog premijera Zorana Zaeva da istovremeno bude i ministar finansija.

- Treba da se vodi računa da li postoji konflikt interesa, odnosno treba da se poštuju pravila o nespojivosti funkcije koja se obavlja i poštuje Ustav i zakoni - navodi se u saopštenu makedonske Antikorupcijske komisije, prenio je isti izvor.

U Sjevernoj Makedoniji do sada nije bilo slučaja da je premijer istovremeno obavlja i funkciju ministra finansija.

Ministarka odbrane i zamjenica premijera Radmila Šekerinska ocijenila je odluku premijera Zaeva da preuzme i ministarstvo finansija kao namjeru da se fokusira na ekonomska pitanja, dok makedonska opozicija smatra da je dvojna funkcija kod Zaeva presedan, te da ne treba da mu se omogući “dodatno bogaćenje na leđima građana“.