latinica  ћирилица
26/06/2019 |  17:16 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

K. Mitrovica: Položen kamen temeljac za Dnevni centar "Podrži me" (FOTO)

Polaganjem kamena temeljca zvanično je započeta izgradnja Dnevnog centra "Podrži me". Ovo je poseban dan za Udruženje roditelja dece sa posebnim potrebama "Podrži me" jer je danas, tačnije na njihov drugi rođendan, počela izgradnja dnevnog centra upravo za one kojima je to najpotrebnije.
K.Mitrovica: Arlov položio akmen temeljac za dnevni centar (Foto: Radio Kosovska Mitrovica) -
K.Mitrovica: Arlov položio akmen temeljac za dnevni centar (Foto: Radio Kosovska Mitrovica)

U Mikro naselju u Kosovskoj Mitrovici, kamen temeljac i početak radova osveštao je protojerej stavrofor Milija Arsović. Predsednica Udruženja Ivana Rakić je tom prilikom rekla da je izgradnja ovakvog centra podrška roditeljima i djeci i da je to znak da "u borbi koja nema kraja" nisu sami.

- Danas je za nas veliki dan koji je početak izgradnje naših snova. Teško je biti roditelj dijeteta sa poteškoćama u razvoju. To najbolje znaju roditelji koji se lavovski bore da pomognu svojoj djeci. To je borba koji nema kraja, životni problem roditelja kao i porodice kao i strijjepnja šta će se dogoditi u budućnosti. Na ovom prostoru na kojem smo danas, izgradiće se dnevni centar koji će biti najveća podrška roditeljima i djeci. Ovako veliki broj ljudi nam daje do znanja da nismo sami u svojoj muci i neizmjerno im hvala na tome. Zahvaljujem predsjedniku Odbora za pomoć Srbima na KiM Miloradu Arlovu koji je od samog početka sa nama i koji je naša najveća podrška kao i Republici Srpskoj i svima koji su pomogli i koji će tek pomoći - rekla je Rakić.

Ivana Rakić (Foto: Radio Kosovska Mitrovica)

Prva firma koja je donirala novčanu pomoć za izgradnju dnevnog centra je kompanija MTS d.o.o. koja posluje u Kosovskoj Mitrovici na čelu sa direktorom Zoranom Milojevićem.

Koordinator za poslove Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici Zlata Radovanović je istakla da će Kancelarija za KiM i dalje nastaviti da pomaže i sarađuje.

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju želi da izjavi svoju zahvalnost i oduševljenje povodom ispunjenog obećanja Milorada Arlova. Kancelarija za Kosovo i Metohiju će uvijek učiniti sve sa svoje strane da ovaj centar radi punim kapacitetom i da dobijete od nas svu neophodnu pomoć. Naravno saradnja će nastaviti da teče i jača svakoga dana - rekla je Radovanović.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbim Kosovu i Metohiji Milorad Arlov je tom prilikom naglasio da će Republika Srpska uvijek pomagati, jer su problemi ovih mališana duplo veći u odnosu na njihove vršnjake u ostatku Kosova i Metohije.

- U januaru, na humanitarnoj akademiji, obećali smo izgradnju ovog dnevnog centra i izgradićemo ga. U decembru nismo imali nijedan evro, a danas raspolažemo sa više od četvrtine sredstava. Kao što ste čuli, pomoć ćemo dobiti od Vlade Republike Srpske i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Izgradićemo ga kako bi oni imali drugu kuću, da mogu da dođu kad budu htijeli i osjećaju se slobodno. Družeći se dvije godine sa ovim Udruženjem, shvatio sam kolika je volja da i oni sami sebi pomognu i da se udruže. Republika Srpska će vam uvijek pomoći koliko god ona bila u mogućnosti, jer i mi smo u teškim problemima i pod pritiscima ali porodice ovih mališana su u duplo većim problemima nego svi Srbi na Kosovu i Metohiji - rekao je Arlov.

Kamen temeljac položili su predsjednica Udruženja Ivana Rakić, predsjednik Odbora za pomoć narodu na KiM Milorad Arlov kao i protojerej stavrofor Milija Arsović. Predviđeno je da centar bude površine 476 metara a koristiće ga oko 130 djece, koliko ih Udruženje okuplja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica