X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/06/2019 |  17:55 ⇒ 17:57 | Izvor: SRNA

Škrebić: Politički ambijent osnovni uslov za uspješno poslovanje privrede

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ocijenio je danas da je osnovni uslov za uspješno privredno poslovanje politički ambijent koji je trenutno u BiH najteži od rata i u kojem se ništa ozbiljno ne može uraditi.
Dragutin Škrebić - Foto: pressonline.rs
Dragutin ŠkrebićFoto: pressonline.rs

- Ljudi ne idu u inostranstvo samo zbog plata, kojima možda dajemo previše akcenat, iako one jesu bitan faktor, i zato se postojeći politički ambijent mora podići na bolji i viši nivo, a tu je mnogo veća odgovornost na političarima nego na privrednicima - rekao je Škrebić novinarima u Banjaluci nakon panel diskusije "Tržište rada - stanje i izazovi" koju je organizovala Unija udruženja poslodavaca.

Govoreći o drugim problemima sa kojima se suočava privreda kao što je demografski i pitanje radne snage, Škrebić je istakao da je Unija Udruženja poslodavaca među prvima markirala problem odlaska stanovništva sa ovih prostora i prije tri godine napravila analizu koja nije dala baš ohrabrujuće rezultate.

- Ako preduzmemo određene mjere, koje su poslodavci i ranije tražili, ali nisu bili baš dobronamjerno shvaćeni, sigurno da se na neki način mogu ublažiti posljedice ovakvih kretanja - rekao je Škrebić.

On je naveo da tu spadaju prije svega promjena obrazovnog sistema, dodajući da na biroima za zapošljavanjnje ima nezaposlenih lica, ali da njihova obrazovna struktura nije u skladu sa potrebama tržišta rada.

Škrebić je podsjetio da je u srednje škole uvedeno dualno obrazovanje, kao i da su zajedničkim djelovanjem poslodavaca i Vlade Srpske riješena određena pitanja u vezi sa trudničkim bolovanjima.

Profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Stevo Pucar rekao je da se privreda Srpske, koja je posljednjih pet godina u ekspanziji, suočava sa problemom depopulacije, odnosno smanjenjem prirodnog priraštaja stanovništva i migracijom radne snage.

- To su problemi koje je teško preokrenuti, ali postoji mogućnost da se oni preduprijede i da se uspore - naveo je Pucar.

Prema njegovim riječima, sadašnje prognoze govore da se proces iseljavanja radne snage na područja cijele BiH ubrzava, ali da Srpska, kao i BiH, imaju rezervoar radne snage u takozvanoj kategoriji ekonomsko neaktivnog stanovništva i da i dalje ima prostora za kreiranjem politika koje stimulišu novo zapošljavanje i prekvalifikaciju lica koji trenutno ne rade.

- Našoj privredi raste produktivnost koja otvara mogućnosti za povećanjima plata i time u određenoj mjeri može se pokušati da se umanji proces migracije radne snage - zaključio je Pucar.