latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:43 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Novinarima i policiji javni interes i objektivno informisanje na prvom mjestu

"Policija i novinari na javnim skupovima: prava i obaveze", bila je tema debate novinara, policije, pravnika i međunarodnih organizacija koju je organizovalo Udruženje novinara Republike Srpske.

Zaključeno je da se mora pristupiti izmjeni zakona i definisati jasne kazne za obje strane u slučaju sprečavanja nesmetanog obavljanja zadataka. Predstavnici MUP-a su istakli da postoji dobra saradnju s medijima. Pozvali su Udruženje novinara da zajedno organizuju radionice za policijske službenike i novinare.

Nesporazumi između medijskih radnika i policije sve su češći, poručuju novinari. Smatraju da svaki slučaj u kojem novinar misli da je policijski službenik prešao granicu svojih ovlašćenja, treba prijaviti, kako bi MUP dodatno istražio, i ako je tačno, policijskog službenika adekvatno kaznio.

- Imali smo čitav niz pojedinačnih slučajeva, koji nadamo se da će u nekom mozaiku u budućnosti kroz rad unutrašnje kontrole uprave policije iskristalisati neku sliku kako bi trebalo da rade policijski službenici i novinari jedni pored drugih - rekao je Daniel Simić potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Predsjednik Kulba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da su ovakve vrste debate potrebne i da se mora razgovarati i unaprijediti odnose u interesu kompletne javnosti.

MUP je svjestan pojedinačnih slučajeva, ali ističu da Policija Srpske ima odličnu saradnju s medijima. Smatraju da je uz neprofesionalno postupanje pojedinih policijskih službenika, na terenu prisutna i bahatost pojedinih novinara. Predlažu edukaciju i jednih i drugih.

- Ono što predstoji u narednom periodu je da izvršimo i dodatnu edukaciju policijskih službenika u taktici postupanja i odnosima s medijima, ali isto tako pozivamo novinare, odnosno Udruženje novinara da jednu takvu dodatnu edukaciju urade u svojim redovima - istakao je Dalibor Ivanić načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pravnici poručuju: bez izmjene zakona i definisanja sankcija nijedna strana ne može biti zadovoljna.

- Kada bismo to imali, imali bismo temelj kako i na koji način bi se svaki konkretan slučaj kasnije lakše cijenio, a organi u pravosuđu bi imali lakši posao pred sobom - naveo je Aleksandar Јokić pravnik.

Јedan od zaključaka jeste, da je i policiji i novinarima javni interes na prvom mjestu, kao i objektivno informisanje, te da se mora obezbijediti da svi profesionalno i neometano rade svoj posao.