X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/06/2019 |  18:55 ⇒ 19:30 | Izvor: sputniknews.com

Sarajevska OBA "ujeda" srpsku istinu

Afere i zloupotrebe koje su vezane za Obavještajno-bezbjednosne agenciju BiH, kao što je posljednja, sa prisluškivanjem i praćenjem medija u BiH i regionu, nastaviće se dok ne bude uspostavljena efikasna društvena kontrola nad obaveštajnom službom.
Sarajevska OSA ujeda srpsku istinu (foto: Flickr/Philippe Put) -
Sarajevska OSA ujeda srpsku istinu (foto: Flickr/Philippe Put)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik objelodanio je dokument od 10. aprila ove godine, kojim se agentima OBA nalaže praćenje i usmjeravanje medija u BiH i regionu koje, kako je rekao, hoće da stave u funkciju satanizacije političkih protivnika kod Bošnjaka, Hrvata i u Republici Srpskoj.

- Moguće je da OBA prisluškuje medije jer nad njom već godinama nema društvenog nadzora - kaže za Sputnjik dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosti Predrag Ćeranić.

Prema Dodikovim riječima, OBA predstavlja otuđeni centar moći pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture predvođene liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Zakonom je sve jasno propisano, objašnjava Ćeranić, da parlamentarnu komisiju za kontrolu OBA čini 12 članova, a predsjednik dolazi iz opozicije. Međutim, sve to postoji samo na papiru.

- Kada pogledate praktična iskustva, vidite da rezultati kontrole potpuno izostaju. Otkako je formirana OBA, nekoliko vrlo teških afera vezivalo se za njih. Imali smo prilike da u medijima čitamo pojedinosti telefonskih razgovora visokih zvaničnika BiH, naročito u Srpskoj, da ih slušamo na pojedinim portalima, ali za to niko nije odgovarao - kaže Ćeranić.

OBA je veoma često organizator afere, ali i ako nije, ona je odgovorna da ispita kako je do nezakonitog prisluškivanja došlo, dodaje on i naglašava da sve to u BiH izostaje.

Ćeranić podsjeća da je još prije desetak godina Dodik upozoravao na nezakonite radnje operativaca OBA, bez ikakvog pomaka. Tako će biti i ovog puta, kaže on.

- Ovog puta Dodik je predsjedavajući Predsjedništva BiH, iznio je vrlo tešku optužbu i bio je vrlo konkretan kada je riječ o radu OBA. Da je sreće, tužilaštvo bi odmah reagovalo, zakonodavna vlast bi zakazala hitnu vanrednu sjednicu i tako dalje… Ali, svega toga nema i tako će biti sve dok se ne uspostavi adekvatna društvena kontrola nad radom OBA - smatra Ćeranić.

Potraga za "slučajnim dokazima"

Agente OBA prilikom prisluškivanja razgovora ne zanima sam razgovor, već se trude da dođu do takozvanih „slučajnih dokaza“, kaže Ćeranić, do onih činjenica koje bi mogle da budu upotrebljene za ličnu diskreditaciju pojedinih ličnosti, što se objavljuje putem medija koje su pod kontrolom OBA.

Dodik je otkrio da je u dokumentu navedeno da se od medija iz Srbije „vodi obrada“ Kurira, Večernjih novosti i Informera, dok su od medija u BiH i regiona „pod lupom“ Dnevni avaz, RTRS, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Nacional i Večernji list. 

Kako su naveli mediji u BiH u komentarima ove vijesti, pod „obradom“ se pored prisluškivanja podrazumijeva fizičko praćenje, kao i infiltriranje i pokušaj korumpiranja novinara da pišu članke koji su po volji vladajuće strukture.