latinica  ћирилица
26/06/2019 |  21:12 ⇒ 27/06/2019 | 10:15 | Autor: RTRS

Špirić: Uslovljavanje formiranja vlasti aktivacijom MAP-a je politička igra (VIDEO)

Gostujući u emisiji Telering, Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a rekao je da uslovljavanje formiranja vlasti na nivou BiH aktivacijom MAP-a predstavlja samo političku igru, koja neće dovesti do formiranja vlasti, nego će, kaže, nakon toga vjerovatno doći do novih zahtjeva bošnjačke strane.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić ističe da je na sceni pokušaj izgradnje vandejtonskog i vanustavnog koncepta jedan čovjek-jedan glas, na šta ne pristaju dva konstitutivna naroda.

- Interes Bošnjaka je popis stanovništva sa rezultatom 50 odsto plus jedan i da postoji jedan glavni konstitutivni narod, a Hrvati i Srbi bi trebali biti konstruktivni i da slušaju taj glavni narod. Taj koncept uz otpor dva konstitutivna naroda neće napraviti ništa. Tom konceptu se protive i Srbi i Hrvati i to je gubljenje vremena - naglasio je Špirić.

Dok se čeka da BiH počne da se kreće u pozitivnom smjeru, sa formiranom vlašću na osnovu rezultata izbora, problemi se gomilaju, administracija buja, a građani gube povjerenje u političke stranke, rekao je Špirić.

- Izgleda da u BiH ne postoji volja i odlučnost da se pristupi formiranju vlasti. Ima čak i različitih nagađanja kako treba da se sačeka da prođe kongres SDA i tome slično. Јa mislim da će se u međuvremenu, dok se vlast ne formira, desiti more gluposti unutar BiH kojiće nas svakim danom sve više udaljavati, a to nije dobro - naglašava Špirić.

Govoreći o funkcionisanju institucija BiH u tehničkom mandatu, Špirić je rekao da ukoliko odluka o privremenom finansiranju ne bude produžena najkasnije tokom jula, više od 22.000 zaposlenih u institucijama neće dobiti platu.

- Ovaj saziv Savjeta ministara je samo od oktobarskih izbora do maja ove godine zaposlio 584 nova radnika koji primaju plate iz budžeta. To nije put kojim treba da ide ova zemlja. Ne znam koji još broj čeka na imenovanje. Aktuelni Savjet ministara se bavi samo zapošljavanjem - rekao je Špirić.

- Prekršen je Zakon o Savjetu ministara jer je propisano da Predsjedništvo BiH u roku od 15 dana od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine treba da predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. To nije učinjeno osmi mjesec. Mi još ne znamo ko čini parlamentarnu većinu da bismo zaokružili konstituisanje oba doma Parlamentarne skupštine - rekao je Špirić

On je pozvao sve stranke da, koliko sutra ili narednih dana, sjednu za pregovarački sto i pokušaju naći rješenje da se konstituiše i Savjet ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Video pogledajte na sljedećem linku