latinica  ћирилица
26/06/2019 |  21:40 | Autor: B92

Infantino obećao Palestincima fudbalske terene

Predsjednik FIFA Đani Infantino obećao je izgradnju više fudbalskih terena na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.
Đani Infantino - Foto: nezavisne novine
Đani InfantinoFoto: nezavisne novine

Infantino se tako pridruživšo učesnicima ekonomske konferencije u Bahreinu koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Tu konferenciju, nazvanu "Mir za prosperitet", Palestinska uprava bojkotuje u strahu da će nametnuti političko rješenje u zamjenu za novac.

- Hajde da damo, da bude takođe vrlo konkretno, malo nade, malo snova - rekao je Infantino.

On je učestvovao u panel diskusiji koju je vodio Tomas Barak, američki Arapin, investitor u nekretnine i pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa. Rekao je da Zapadna obala i Gaza, gdje živi pet miliona stanovnika, imaju manje od 25 odgovarajućih fudbalskih terena.

- Mi ćemo uraditi naš dio u FIFA. Hajde da uradimo nešto opipljivo i konkretno što ljudi mogu da vide i gdje djeca mogu da igraju fudbal - rekao je on.

Infantino je, takođe, najavio da bi naredno Svjetsko prvenstvo u Kataru 2020. godine moglo da poboljša međunarodno poimanje arapskog svijeta.

- Pokazaće svijetu kakvi su Arapi, gostoljubivi, otvoreni, odličnu hranu, zadivljujuću istoriju i tradiciju - rekao je Infantino, čija je supruga Libanka. -Mislim da fudbal može da igra malu, ali važnu ulogu - ocijenio je on.

Trampov visoki savjetnik, koji je i njegov zet, DŽared Kušner predstavio je na skupu u Manami, glavnom gradu Bahreina, plan koji poziva na investicije u visini od 50 miliona dolara i stvaranje milion poslova za Palestince u okviru, kako ju je nazvao, "šanse vijeka".

On je istakao da je prihvatanje tog plana preduslov za bavljenje eksplozivnim političkim pitanjima.