latinica  ћирилица
27/06/2019 |  08:04 ⇒ 08:30 | Autor: novosti.rs

"Dan D" za Partizan

U Barseloni će danas biti donesena odluka o posljednjem učesniku Evrolige za narednu sezonu. Aduti crno-bijelih tradicija i navijači, Zenit po ruskim izvorima favorit.
KK Partizan - Foto: ilustracija
KK PartizanFoto: ilustracija

Odluku o posljednjem učesniku Evrolige za narednu sezonu putem specijalne pozivnice, već mjesecima strpljivo čeka nekoliko klubova. Među njima i Partizan, koji je uložio prilično energije i vremena u kampanju povratka u elitno društvo.

Danas je "dan D", s obzirom na to da je najavljeno da će kancelarija u Barseloni 27. juna objelodaniti kome dodjeljuje takozvanu "vajld" kartu.

Crno-bijeli su već dugo u najužem krugu kandidata, u jednom trenutku nezvanične informacije su ih promovisale u glavnog favorita. Međutim, u završnici utakmice za dragocjeno mjesto među 18 odabranih glasine su u prvi plan izbacile klubove sa sjevera Evrope.

Više ruskih izvora objavilo je da će pozivnicu dobiti Zenit iz Sankt Peterburga, što se poklapa sa logikom evroligaških čelnika. Naime, uveliko se pominje da će u sponzorski tim Evrolige ući ruska kompanija "Gasprom".

Prećutni dio ugovora mogao bi da bude treći klub iz te zemlje u Evroligi, uz CSKA i Himki. U opticaju su bili i litvanski Ritas i ruski Uniks, ali su vremenom gubili korak za konkurentima.

Partizanovi aduti su tradicija, rezultati u prošlosti i navijači, u "minus" koloni su finansije i atraktivnost tržišta, takođe u bliskoj vezi sa novcem. U današnje vrijeme, zna se ko najčešće pobjeđuje u meču finansijskih i sportskim motiva.